//

"Хрест під Аскольдовою Могилою спиляли після кількох невдалих спроб його спалити", - о.Ігор Онишкевич

Ввечері 11 червня 2011 року Божого парафіяни церкви св.. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі повертаючись з вечірньої служби, виявили акт вандалізму і наруги над Хрестом з І-ї стаці «Хресної дороги» (Хрест було встановлено на київських кручах: 100 метрів від станції метро «Дніпро» у бік Подолу). Дубовий Хрест висотою 5 метрів, діаметром 0,3 метра було спиляно.

 

В розмові з кореспондентом "Католицького Оглядача" о. Ігор Онишкевич розповів, що, ймовірно, участь у акті вандалізму взяло кілька осіб, оскільки дубовий хрест є дуже важким (близько 200-250 кг.). Акція швидше за все була добре спланована наперед, оскільки в основі хрест має металеве окуття товщиною 6 мм., і спиляти його можливо було лише на висоті вище півтора метра. Зловмисники звалили хрест, але зрушити його з місця не змогли.


Отець також розповів про те, що раніше була спроба підпалити хрест, однак мешканці цього району допомогли врятувати його. Після того хрест покрили протипожежним покриттям, внаслідок чого наступні спроби підпалу були невдалими.


Отець зазначив, що церква не має можливості вберегти решту стацій Хресної Дороги від можливих нападів, тому покладається в цьому питанні тільки на Бога. За його словами, вздовж дороги, на якій розміщені стації, кілька разів проїжджала патрульна машина.