//

Храм Пресвятої Трійці в Ялті став паломницьким місцем

8 грудня, у день пам‘яті четвертого Папи Римського Климента, Екзарх Одесько-Кримський Владика Василь Івасюк під час проповіді проголосив храм Пресвятої Трійці, що неподалік Ялти, офіційним місцем паломництва до мощів Папи Климента.

 

Участь у прощі взяло більше ніж 300 вірних та 27 священиків і представників монашества Львівської  митрополії, Одесько-Кримського та Донецького екзархатів, Білорусі та Польщі, своїм співом свято прикрасили семінаристи з трьох семінарій Греко-Католицької Церкви.

 

Крім того, під спів зведеного хору семінаристів в Алуштинському парку «Крим в мініатюрі» Владика Василь поблагословив  мініатюру храму Пресвятої Трійці – першого храму УГКЦ на Кримській землі.

 

Слід відзначити, що в рамках проведення прощі відбулася  зустріч вихованців Київської, Дрогобицької та Ужгородської семінарій, під час якої майбутні душпастирі обмінювалися досвідом молодіжного служіння, власним баченням специфіки  та завданнями і напрямками молодіжного душпастирства. Владика Василь, Екзарх Одесько–Кримський, котрий розпочав цю зустріч молитвою та архиєрейським благословенням, висловив сподівання, що подібні зустрічі семінарської молоді  на теренах екзархату стануть доброю традицією та сприятимуть ще більшому зближенню нашого народу у всьому різноманітті культурно-етнічно буття єдиного народу.

 

Нагадуємо, що священномученик Климент був четвертим Папою Римським. Він охрестив велику кількість людей в тодішньому Римі, зцілював хворих. За проповідування Христового вчення тодішня влада Римської імперії засудила його на заслання до Херсонеса на каменоломню. У Херсонесі до священномученика люди йшли нестримним потоком, щоб охреститися. У той час у Криму було збудовано 75 християнських храмів. Проте римська влада на висланні Папи Климента не зупинилася. Його вирішили вбити. Вивезли в море і втопили. Проте кожного року в день його смерті море розводилося, а люди приїжджали поклонитися йому, а потім з Божою поміччю віднайшли його мощі, які з 22 липня, завдяки Предстоятелю УГКЦ Блаженнішому Святославу, перебувають тут, у Ялті, у храмі Пресвятої Трійці.

 

Храм Пресвятої Трійці побудував вірний Греко-Католицької Церкви Петро Токач. Ми поставили йому кілька запитань.

- Пане Петре, що саме спонукало вас побудувати греко-католицький храм у Ялті?

- Ми, мабуть, ніколи до кінця не знаємо, що нами керує в наших учинках. Спершу я приїжджав сюди у відпустку, а не було куди піти в церкву. Тоді й з’явилася думка: чому б самому не побудувати храм?Коли цей задум виник, постать Папи Климента І стала на першому місці.

 

- Як довго будували храм?

- Храм було побудовано за десять місяців і освячено в 2011 році, на свято Пресвятої Трійці. А цього року Блаженніший Святослав привіз із Рима мощі Климента, які виставлено для привселюдного вшанування. Це була ідея Патріарха Святослава створити паломницький центр. У наших задумах – щоб щомісяця з кожного екзархату було сюди паломництво.

 

- Якої ви хочете досягти мети, побудувавши цей храм?

- Якщо бодай одна людина тут навернеться – це і буде моєю метою. Хотілося б, аби тут щодня служили Літургію. Бо коли дзвонять дзвони, то місцеві люди, хоча не є особливо віруючими, бов’язково приходять на Богослужіння.

 


Департамент інформації УГКЦ