//

Хорватський кардинал рятував євреїв в часі Голокосту

Про блаженного кардинала Алойза Степінца сербська та московська, комуністична та православні пропаганди не пишуть інакше, як про військового злочинця, прихильника нацизму і дієвого антисеміта. Ці міфи розвінчує у своїх найновіших дослідження відома американська історик, єврейка за національністю Естер Ґайтмен.

 

Пані Ґайтмен стверджує, що історичні факти та джерела свідчать про те, що євреїв у Незалежній Державі Хорватія від переслідувань німецьких нацистів рятував, перш за все, хорватський католицький клир.

 

«Мої дослідження стверджують, що кардинал Алойз Степінац постійно протестував проти порушення людських прав не лише євреїв, але й сербів і циган. Кардинал Степінац домагався  дотримання прав, які Божий закон дає кожній людині. Він перше за все був безкомпромісним свідком істини слова Божого.» - твердить американський історик.

 

«Пригадую собі, коли я був  ще малим, то чув розповіді про великого свідка віри Степінца. Чув також про те, що він врятував сотні євреїв в часі ІІ світової війни. Тепер дослідження пані Естер Ґайтмен довели, що це правда. Про це також свідчать документи американської розвідки. Доречі, власне пані Ґайтмен одна з тих, хто добиваються проголошення кардинала Степінца Праведником між народами» - розповідає Архиєпископ Нью Йорку Тімоті Долан.

 

За матеріалами dnevnik.hr