//

Хорватські ліберали проти міжнародних зобов’язань Хорватії перед Ватиканом

В Хорватії ліберальні та ліві політичні кола підняли дискусію стосовно міжнародних договорів між Ватиканом та Республікою Хорватія, які регулюють взаємовідносини між двома державами та статус Католицької Церкви у Республіці Хорватія.

 

Згідно цього договору, за усі матеріальні добра, відібрані у Церкви в часі югославського комуністичного режиму, які неможливо було повернути Церкві у власність, хорватська держава зобов’язалася виплачувати щорічно відповідну суму грошей Католицькій Церкві у Республіці Хорватія.

 

Рецесія, яка захопила також і Хорватію, суттєво зменшила надходження до держбюджету країни. Одним з можливих джерел грошей ліберали бачать гроші, які держава виплачує Церкві, за не повернене майно.

 

У ліберальних ЗМІ розпочато кампанію з метою дискредитації і неправдивого висвітлення джерела цих виплат. Такий стан речей змусив консервативних журналістів виступити на захист Церкви.

 

«Сьогодні у ЗМІ Церкву систематично хочеться виставити паразитом, який смокче гроші з бюджету. Але в той же ж час ніхто не звертає увагу на неурядові організації, які лише минулого року отримали з бюджету 1 мільярд і 500 млн. кун (хорватська куна – грошова одиниця Хорватії, на даний момент 1 євро становить 7,5 кун - пер.). І ці організації не платять ні податки, ні ПДВ, їх ніхто не контролює, і взагалі невідомо чим вони займаються. А Церква дає обдарованим вбогим студентам стипендії, утримує кухні для бідних та бездомних, притулки для бездомних та витрачає гроші на багато різноманітних соціальних проектів, які приносять суспільству користь», - заявляє редактор хорватського щоденника «Glasa Slavonije» Івіца Шола.

 

«На відміну від тих же самих неурядових організацій, які піднімають питання виплат Церкві з бюджету, Церква декларує кожну куну, куди її витрачено. І не слід забувати, що до Церкви належить багато більше людей, аніж до тих же ж таки неурядових організацій, до яких належить надзвичайно мала кількість людей», - коментує ситуацію відомий хорватський журналіст Дарко Павічіч (Večernji list).

 

Хорватський журналіст і голова спілки по боротьбі з християнофобією Крешімір Мілетіч ці найновіші напади ЗМІ на Церкву ставить у контекст валу християнофобії, який затопив європейський континент. Він вбачає у цій дискусії, лише ще один спосіб дискредитації Церкви в очах суспільства. Адже ліберали замовчують той факт, що держава виплачує Церкві гроші, як той, хто винаймає чуже майно у користуванні.

 

За матеріалами tportal.hr