//

Хорватські католики вимагають референдум стосовно in vitro запліднення

Ліберальна влада Хорватії прагне без суспільної дискусії пропхати закон про запліднення людини з медичною допомогою. Фактично йдеться про узаконення запліднення in vitro та інших форм неприродного запліднення, наслідком яких є вбивство мільйонів ненароджених дітей.

 

Мирянське товариство «I ja sam bio embrij» сьогодні організувало прес-конференцію на якій окрім представників цього товариства були присутні  єпископ-помічник Загребський Преосвященний владика Валентін Позаіч ТІ, доктор біоетики, доктор гінекології Анте Чорушіч, та два депутати хорватського парламенту – представники опозиційних християнських демократів та партії права.

 

З найгострішою критикою самого законопроекту та поведінки хорватської влади виступив владика Валентін Позаіч ТІ. Зокрема Владика зазначив, що цей законопроект руйнує фундаментальні цінності, довкола яких не може бути торгів.

 

Хорватські католики звинувачують теперішню хорватську владу в нетолерантності, нетерпимості та недемократичності. «Пробуючи накинути більшості викривленні цінності та світогляд мілітантної меншини, топчучи ідентичність, достоїнства та культуру хорватського народу, обманюючи суспільство в буцімто існуванні потреби цього закону та несправедливо покликаючись на європейські правові норми, влада поводиться так наче Хорватія їх приватний полігон для вивчення способів ідеологічної маніпуляції» - йдеться в заяві мирянського товариства «I ja sam bio embrij» (І я був ембріоном).

 

У заяві також зазначається, що лише у 500 хорватських католицьких парохіях (тобто трохи менше третини) було організовано збір підписів проти скандального законопроекту. Підписів уже зібрано більше 133 тисяч, але влада їх повністю ігнорує, хоча для проведення загальнодержавного референдуму з будь якого питання потрібно лише 100 тисяч підписів під петицією.

 

Як зазначають автори заяви, теперішній державний страховий поліс покриває запліднення  in vitro, але не покриває  прийнятні для католицької моралі FertilityCare та NaPro технології лікування безпліддя. Такий стан речей, на думку авторів заяви, порушує право на свободу совісті хорватських громадян.

 

Також на прес-конференції було зазначено, що хорватські католики у випадку, якщо влада і надалі ігноруватиме їхні вимоги, вимагатимуть проведення загальнодержавного референдуму.

 

Як повідомляють ЗМІ у понеділок Хорватська єпископська конференція планує звернутися з заявою  стосовно ситуації, яка склалася довкола законодавчого врегулювання біотичних питань в Хорватії.

 

За матеріалами www.ika.hr / www.vecernji.hr / dnevnik.hr