//

Хорватська Гельсінська група гостро засудила напади на Церкву

 Хорватська Гельсінська група гостро засудила спроби сербських лобістів фашизувати Католицьку Церкву.

Цими днями у сербських ЗМІ з’явилися різні публікації, які твердять, що 1371 католицький священик був задіяний в часі ІІ Світової війни у Голокості, злочині проти сербів та циган, на території Незалежної Хорватської Держави.  У публікаціях кількість жертв досягає фантастичних розмірів – майже мільйон осіб лише у концтаборі Ясеновац. Публікації підписує так звана Міжнародна комісія правди про Ясеновац, яку очолює Срболюб Жівановіч.


Хорватська Гельсінська група гостро засуджує спробу Жівановіча та сербських ЗМІ роздути істерію католикофобії, зумисно послуговуючись неправдивою інформацією. Як повідомляє Хорватська Гельсінська група, в часі ІІ Світової війни католицьким священникам та вірним було заборонено вступати в ряди усташського руху фашистської орієнтації, який отримав владу на території Хорватії у 1940 році. Відомий єдиний випадок, коли францисканець фра Томіслав Філіповіч самовільно зголосився у 1942 році стати духівником каральної усташської одиниці, за що був виключений з Францисканського Чину, позбавлений права виконувати священиче служіння, а в кінцевому результаті,  виключений з Церкви – екскомунікований, – наголошують у Хорватській Гельсінській групі.


Хорватська Гельсінська група охарактеризувала твердження Жівановіча і компанії, як «плід хворої ненависті і пропаганди» для оправдання сербською стороною «геноциду хорватського народу, який триває від 1945 року до теперішнього часу». Від імені Хорватської Гельльсінської групи звернення підписав Іван Звонімр Чічак.

 

За матеріалами dnevnik.hr