//

Хорватія готова зустріти Святішого Отця

4 червня об 11:00 приземленням папського літака на Загребському летовищі розпочинається візит Святішого Отця Бенедикта ХVІ до Хорватії. Як вже повідомлялося раніше, Апостольський візит Святішого Отця пройде під знаком сім’ї. Сам логотип, який зображає сім’ю на фоні хреста та гасло «Разом в Христі» звертає увагу вірних на важливість християнської сім’ї для Церкви і народу. Також і офіційний гімн цього папського візиту пропагує християнські сімейні цінності і життя в Христі. Гімн також носить назву «Разом в Христі». Автором гімну є відомий в Хорватії католицький кантор Лука Балван.


Високого гостя зустріне Президент Республіки Хорватія Іво Йосіповіч, Прем’єр-міністр Ядранка Косор, глава парламенту, усі міністри, мер Загребу Мілан Бандіч, апостольський нунцій у Республіці Хорватія Високопреосвященний Архиєпископ Маріо Роберт Цесарі, увесь хорватський єпископат на чолі з Високопреосвященним владикою Архиєпископом Загребським кардиналом Йосіпом Бозанічем. Також загребський мер вручить Папі герб міста Загреб та ключі від міста.


Хорватія уже цілком готова до приїзду високого гостя. Приготовані спеціальні трибуни для Папи і клиру на головному майдані хорватської столиці – Тирґ бана Йосіпа Єлачіча, де Папа зустрінеться з молоддю, та на Загребському іподромі, оскільки хорватська поліція боїться спроб терористичних атак мусульманських фундаменталістів, то на шляху руху папського кортежу заварено кришки усіх каналізаційних люків.


Також і головний загребський перевізник Zagrebački električni tramvaj організував свою роботу на ці дні, пристосувавши її до папського візиту.


О 12:15 передбачена зустріч Папи і Прем’єр-міністра Республіки Хорватія Ядранки Косор у Апостольській нунціатурі в Загребі. Пані прем’єр приготувала для Святішого Отця гідний дарунок – Розп’яття зі срібла з золотими аплікаціями роботи академічного скульптора Даміра Матаушіча та точну, ручно писану копію Євангелія ХІ століття, яке привезене в Загреб 1094 року при заснуванні Загребської єпархії.  Майстрами для виготовлення цієї копії використано правдивий пергамент та чорнило за середньовічним рецептом. Рукопис виконано каролінським стилем писання.


О 18:15 в Хорватській національній опері Святіший Отець зустрінеться з більш як 700 представниками еліти хорватського суспільства, частину запрошених Папа прийме також на приватній аудієнції.


Ввечері о 19:30 розпочнеться нічне чування Папи разом з молоддю на головному майдані Загреба.


5 червня о 10:00 Святіший Отець очолить Службу Божу на Загребському іподромі з нагоди Всехорватського національного дня католицьких сімей.


О 17:00 Святійший Отець відслужить Вечірню на гробі блаженного священномученика Алойза Степінца, Архиєпископа Загребського у Загребській Катедрі, а о 21:15 повернеться  у Рим.


Ватикан високо оцінює значення цього візиту Святішого Отця до Хорватії. Про це свідчать не лише заяви ватиканських веледостойників, але й той факт, що усі мовні редакції Радіо Ватикан надали значення цьому візиту. Ватикан лобіює вступ Хорватії до ЄС, оскільки таким чином реально збільшиться кількість католиків у цій наднаціональній структурі, а це, в свою чергу, надасть Церкві можливість активніше боронити свої позиції в Європі.
Зі Святішим Отцем зустрінеться також і президент Хорватії Іво Йосіповіч, який хоч і декларує себе агностиком, усе ж таки заявляє, що з великою шаною зустріне Святішого Отця, як Главу держави, яка перша визнала незалежність Хорватії, а також, як духовного провідника більшості громадян Хорватії.


Цікаво також відзначити, що перед самим візитом Святішого Отця Хорватський Сабор (парламент) встановив окремий жалобний день – День жертв комуністичного режиму, наголосивши, що понайперше йдеться про жертви, які постраждали через своє католицьке переконання. Цей день відзначатиметься щороку 23 серпня.


О. Орест-Дмитро Вільчинський