//

Хоакін Наварро-Вальс: Папа своїм рішенням кинув виклик культу особистості

 "Відставка і звільнення" - назвав свою статтю в італійській газеті «La Repubblica» колишній керівник Прес-центру Святого Престолу Хоакін Наварро-Вальс. У ній багаторічний ватиканський співробітник зазначив, що в Бенедикті XVI завжди поєднувалися інтелектуальна визначеність і споглядальна глибина в розгляді питань. У тому числі і ці риси, на його думку, зіграли роль у вирішенні Папи залишити Престол св. Петра, що контрастує з сучасними тенденціями культу влади і особистої вигоди. "Амбіції, відокремлені від будь-яких етичних критеріїв, в кінцевому підсумку становлять загрозу для інших", - зазначив у своїй статті Наварро-Вальс. За його словами, Папа своїм рішенням кинув виклик культу особистості.

 

"Багато було написано і буде написано про відмову Ратцінгера", - зауважив колишній співробітник сьогоднішнього Понтифіка, але, на його думку, вже зараз видно глибокі помилки. Одна з них, це думка, що Папа повинен бути надлюдиною, і з цієї причини нести тягар на своїх "надприродних плечах". Наварро-Вальс вважає, що вибір Бенедикта XVI - це нагадування всім про тимчасовість влади і виклик корисливим інтересам, пов'язаних з нею. Понтифік нібито сказав усьому світу, що віра у всемогутність людини завжди пов'язана з обожненням, коли зло ховається під надмірним честолюбством і вбиває совість.

 

Колишній керівник Прес-центру зазначив, що в 2005 р. Бенедикт XVI прийняв вибір кардиналів з "величезним духом служіння, знаючи, що саме в той момент, коли він погодився стати Папою, він тут же відмовився остаточно і повністю від себе, від свого нормального життя, своїх законних бажань та емоційних зв'язків: "Я більше не я", - сказав він тоді. Ось що, тепер вже не в його словах, але в його житті, ми всі бачимо ", - зауважив Хоакін Наварро-Вальс.

 

На думку авторитетного ватиканського експерта, своєю відставкою Бенедикт XVI говорить, що не влада, а визнання безсилості робить нас по-справжньому людьми, і часто саме свідомість обмеженості "тримає відкритими двері для добра один до одного". "Бенедикт XVI відкрив велике моральне значення того, яким благом для всіх є духовна і публічна присутність Папи в світі, глибоке прийняття незалежності божественного і людського, духовного і тимчасового, страждань і величі кожного", - зауважив Хоакін Наварро-Вальс. На його думку, саме це допомагає остаточно відокремити загальне благо від смертельної сили влади та особистих інтересів.

 

З цієї точки зору, відставка Бенедикта XVI є зразковим жестом і "в той же час глибоко християнським і глибоко людським", - зазначив колишній керівник Прес-центру.

 


За матеріалами http://be.radiovaticana.va