//

ХІІІ Загальна Асамблея Синоду Єпископів

Цей новий тиждень (для більшості європейських народів неділя є першим днем тижня, а не понеділок) розпочався з важливої для усієї світової католицької спільності події – розпочала свою роботу ХІІІ Загальна Асамблея Синоду Єпископів, присвячена тематиці «Нова євангелізація для передавання віри».

 

Цій асамблеї передувала клопітка робота в усьому світовому католицтві. Генеральний секретар Синоду Єпископів Архиєпископ Нікола Етеровіч на прес-конференції напередодні початку роботи ХІІІ Асамблеї відзначив, що ця робота знайшла своє утіловлення через оприлюднення Lineamenta (Напрямних ліній), на основі яких, у співпраці з єпископатами, які надіслали відповіді на спеціальні анкети, приготовано Instrumentum laboris (Робочий документ).

 

Уже поверхневе ознайомлення з цими документами вказує на те, що Католицька Церква відкрито і чітко говорить про потребу нової євангелізації, як основний імператив своєї подальшої діяльності. Але також очевидним є те, що не слід очікувати якогось різкого повороту в Її житті та діяльності. Адже нова євангелізації – це не революція, а необхідна активізація Церкви у вершенні властивої Їй місії у цьому світі.

 

Тема нової євангелізації відповідає актуальним напрямним життя Церкви та всіх її членів, а цю перспективу підсилює Рік віри, який розпочнеться 11 жовтня, в 50-ту річницю початку Другого Ватиканського Собору. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI на початку проповіді, виголошеної у неділю, 7 жовтня 2012 р., під час Служби Божої на площі Святого Петра у Ватикані, якою відкрито ХІІІ Загальну Звичайну Асамблею Синоду Єпископів, тема якого «Нова євангелізація для передавання християнської віри».

 

У свої проповіді з цієї нагоди Святіший Отець наголосив: «Церква існує, щоб євангелізувати. Вірні наказові Господа Ісуса Христа, Його учні пішли по всьому світу, щоб звіщати Добру Новину, засновуючи усюди християнські громади. З часом вони стали добре організованими Церквами з великим числом вірних». Папа пригадав різні етапи «оновленого євангелізаційного динамізму», що проявився під час євангелізації англосакських, слов’янських народів, поширення Євангелія в Африці, Америці, Азії та Океанії. «Також й у наші часи Святий Дух пробудив у Церкві новий запал для звіщення Доброї Новини, новий духовний та душпастирський динамізм, найзагальнішим вираженням та авторитетним імпульсом якого був Другий Ватиканський Собор», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що цей динамізм має дві «гілки»: проповідь між тими, хто ще не прийняв благовісті, та нова євангелізація, скерована до осіб, які, отримавши Хрищення, віддалилися від Церкви та занедбали християнське життя. Саме цій другій і присвячене синодальне зібрання, яке шукатиме способи для того, щоб посприяти зустрічі таких людей з Господом – єдиним джерелом сенсу існування та миру.

 

У роботі ХІІІ Асамблеї серед інших католицьких достойників бере участь і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. «Темою цьогорічного Папського Синоду є „Нова Євангелізація для передавання віри“. Тобто основною тематикою, предметом наших дискусій буде те, як сьогодні Церква повинна передавати віру для того, щоб той дар віри, той дар, який Церква отримала від Ісуса Христа, дар Божого життя, який дається людині, ми сьогодні у сучасній культурі не втратили», - так охарактеризував завдання цьогорічної Асамблеї Глава УГКЦ.

 

Звісно, що молитва народу Божого мусить супроводжувати цей чин усієї Церкви. Тому Святіший Отець Бенедикт ХVІ ще 3 жовтня звернувся до усіх католиків з проханням про молитву за успіх цієї Асамблеї, а також і Року Віри. Отже, в часі, коли єпископи усього світу шукають шляхи для активнішого поширення Радісної Звістки, наше завдання підтримати їх у цьому молитвою.

 

о.Орест-Дмитро Вільчинський