//

Халдейська Католицька Церква – Церква ісповідників

Патріарший вікарій Халдейської Католицької Церкви у Єрусалимі, о. Пол Коллін, в інтерв’ю для францисканського часопису «Im Land des Herrn» назвав свою Церкву Церквою ісповідників. Він також розповів, що його Церква ніколи не знала того, що знала Церква у Середземномор’ї – «константинівську еру», тобто період, в якому б світська влада прихильно ставилася до Церкви. Були часи толерантного ставлення світської влади до Церкви, але ніколи не було прихильності з боку світських чинників.

 

Переслідування католиків халдейського обряду на їхній батьківщині тривало від самого моменту їх заснування. Воно тривало і в часі коли Месопотамією володіла перська династія Сасанідів, після мусульманського завоювання 637 року розпочалося масштабне переслідування усіх християн на цих територіях.  Навіть сьогодні християни Іраку та Ірану не можуть відкрито сказати, що вони знаходяться під постійним тиском ісламу.

 

Також, як зазначив патріарший вікарій, і в Ізраїлі християни знаходяться під постійним тиском держави. Але стан християн у Ізраїлі не можна навіть приблизно порівняти зі станом халдеїв-католиків у мусульманському Іраці чи Ірані.

 

Сам патріарший вікарій, як халдейський католицький священик, був вигнаний з Ірану в 1985 році, коли владу у цій країні захопили ісламісти. На даний момент отець Пол Коллін є Патріаршим вікарієм Халдейського католицького Патріархату в Єрусалимі, а також парохом у Бер Шебі для гебрейськомовних християн.

 

За матеріалами ika.hr