//

"Хай буде Куба для всіх кубинців домом, в якому співіснують справедливість і свобода"

"Хай буде Куба для всіх кубинців домом, в якому співіснують справедливість і свобода, в атмосфері мирного братства": така гаряча молитва Бенедикта XVI прозвучала під час церемонії прощання в гаванському аеропорту Хосе Марті, у присутності кубинського президента Рауля Кастро, який звернувся до Святішого Отця зі словами подяки. Через дощ церемонія відбулася в будівлі аеропорту. Папа підкреслив страждання кубинського народу через ембарго і знову підтвердив, що нікому не можна ставити перешкоди в здійсненні основних свобод. Незважаючи на дощ, десятки тисяч кубинців утворили живий коридор уздовж дороги  протягом 18-кілометрового шляху від нунціатури до аеропорту, щоб з любов'ю прощатися з Папою.

 

"Повага та захист свободи, жага якої б'ється в серці кожної людини, - сказав Папа під час церемонії - є необхідною для того, щоб адекватно реагувати на основні вимоги її гідності, і, тим самим, побудувати суспільство, в якому кожен відчував би себе відповідальним за своє майбутнє, за майбутнє своєї сім'ї та батьківщини ".

 

Папа закликав кубинців черпати у Христі "силу, необхідну для творення солідарного суспільства, в якому ніхто б не відчував себе знедоленим». Далі Папа подякував "всім і кожному з кубинців", які оточили його своїми молитвами і любов'ю, надавши йому сердечну гостинність і поділившись з ним своїми найглибшими і справедливими сподіваннями.

 

"Я приїхав сюди як свідок Ісуса Христа - сказав Папа - твердо переконаний, що там, куди приходить Він, смуток поступається місцем надії, добро розсіює невпевненість, і енергійна сила відкриває горизонт  несподіваним і благотворним перспективам". І закликав католиків невпинно "вносити свій внесок на благо і всебічний розвиток Вітчизни".

 

Завершуючи промову, Бенедикт XVI закликав: "Куба, оживи в собі віру твоїх батьків! Черпай з цієї віри силу для творення кращого майбутнього, надійся на обітниці Господа, відкрий своє серце Його Євангелію, щоб по-справжньому оновити особисте і соціальне життя. Прощаючись з вами з хвилюванням і любов'ю, я прошу Богородицю Милосердя дель-Кобре захистити Своїм покровом всіх кубинців, підтримати їх у випробуваннях і випросити у Всемогутнього благодаті, якої вони найбільше хочуть. Будь завжди, Кубо, землею, збагаченою материнською присутністю Марії. Хай благословить Господь твоє майбутнє ".

 

Папський літак, Boeing 777 авіакомпанії Alitalia, злетів близько 00.40 за римським часом з більш ніж півгодинним запізненням.

 

За матеріалами radiovaticana.org