//

Керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московської Патріархії привітав Блаженнішого Святослава зі сходженням на престол

Від Священного Синоду Російської Православної Церкви з обранням Верховним Архиєпископом УГКЦ  Блаженнішого Святослава привітав Митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв), керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату.

 

У своєму привітанні Владика Іларіон висловив сподівання, що набутий Главою УГКЦ досвід служіння в Україні і в Аргентині виявиться корисним для розвитку міжконфесійного діалогу, який сприятиме миру і порозумінню в українському суспільстві.

 

«Покращення взаєморозуміння між православними і греко-католиками сприяло б поступовому розв’язанню гострих і болючих проблем, що склалися за довгі роки, задля блага і процвітання всього українського народу», – зауважує у привітанні високий ієрарх Російської Православної Церкви.

 

«Зі свого боку, Московський Патріархат готовий до розвитку конструктивної дискусії з Греко-Католицькою Церквою, до здійснення взаємодії, спрямованої на подолання існуючих труднощів», – пише очільник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московської Патріархії.

 

«Бажаю Вам і Вашій пастві миру, процвітання і помочі Божої у всякому доброму ділі», – завершує своє послання Владика Іларіон (Алфеєв).

 

Нагадаємо, що у день інтронізації Главу УГКЦ привітав Предстоятель Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом Блаженніший Володимир. «Надіюсь, що між УПЦ та УГКЦ за часи Вашого керівництва будуть вибудовуватися добрі і конструктивні відносини, відійде у минуле складний період в наших відносинах і ми разом протистоятимемо проявам агресивного секуляризму в нашій країні», – написав у вітальному листі Митрополит Київський і всієї України. Предстоятель УПЦ висловив сподівання, що виховання наступних поколінь співвітчизників на основі євангельських цінностей є спільною метою обох Церков, оскільки це є запорукою повноцінного розвитку українського суспільства: «Вірю, що спільними зусиллями ми, згідно зі словами Кобзаря, «знову іменем Христовим возобновим наш тихий рай», – наголосив у вітальному посланні до Блаженнішого Святослава Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир.

 

Глава УГКЦ також задекларував готовність спільно з православними братами відстоювати християнські вартості. Блаженніший Святослав пригадав міжнародну конференцію благодійної організації «Церква в потребі» у Німеччині,  у якій він взяв участь перед  Виборчим Синодом УГКЦ, де були присутні Префект Папської Ради у справах єдності християнських Церков Кардинал Кох, а з іншого боку – керівник Відділу зовнішніх церковних стосунків Московського Патріархату Митрополит Іларіон (Алфеєв).

 

«Було дуже цікаво. На тому круглому столі було проголошено про необхідність стратегічного альянсу між Російською Православною Церквою і Церквою Католицькою. І, очевидно, ми почуваємо себе частиною такого стратегічного альянсу. Але в якому сенсі? Владика Іларіон пояснив: тут не йде мова про якесь злиття Церков, про підпорядкування комусь. Це радше така військова термінологія – «стратегічний альянс». В чому він полягає? Що ми сьогодні разом повинні відстоювати традиційні християнські вартості», – наголосив Глава УГКЦ.

 

На підтвердження цієї думки Блаженніший Святослав процитував слова Владики Іларіона (Алфеєва): «Ми не мусимо боротися з ісламом в Європі. Але мусимо боротись за силу християнства. Ми не хочемо проти абортів виступати, але боротись за людське життя. Ми не так хочемо воювати проти викривленого ставлення до християнства, але хочемо боротись за традиційні християнські євангельські вартості, які Христова Церква з апостольських часів несе сучасній людині», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

 

«Я особисто і вся наша Церква дуже комфортно відчуваємо себе ось в такому «стратегічному альянсі», – додав Блаженніший Святослав і висловив радість з того приводу, що у своєму листі-привітанні з нагоди інтронізації Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир саме закликає Главу УГКЦ разом будувати українське суспільство «на тих християнських цінностях, які наші Церкви у своїх традиціях свято зберігають», – зазначив Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

На фото: Владика Іларіон (Алфеєв) з єпископами УГКЦ Павлом (Хомницьким) і Василем (Лостеном)