//

Католицький архиєпископ Тунісу: причина державного перевороту – відсутність свободи

Архиєпископ Тунісу Марун Еліас Лаххам впевнений, що справжні причини нинішнього перевороту в країні носять не економічний, а політичний характер. В інтерв'ю римському агентству «Misna» католицький єрарх підкреслив, що туніське суспільство відчуває гостру нестачу свободи.

При цьому прелат вважає, що прогнозувати, до чого приведуть нинішні хвилювання, поки неможливо. За словами архиєпископа, ситуація ускладнюється тим, що прикладів демократії, до якої могли б прагнути тунісці, перед очима немає: «не існує жодної демократичної арабської країни».

Оцінюючи обстановку в країні, Лаххам відзначив деяку стабілізацію: за його словами, на 80% вулиць безлади вщухли. Прелат утримався від прогнозів відносно того, чи буде прихильний принципам демократії новий уряд. Проте, членів цього уряду він охарактеризував позитивно, як діячів «некорумпованих».

62-літній архиєпископ Лаххам – йорданець за походженням. Він був рукоположений в священика в 1972 році в Єрусалимському латинському патріархаті. У 2005 році Лаххам був поставлений єпископом Туніським, в травні 2010 року зведений в сан архиєпископа. Його попередником на Туніській катедрі був Фуад Туаль, нинішній латинський патріарх Єрусалиму.

Католики в Тунісі складають нечисленну меншість: 21 000 чоловік з 10,6 млн. жителів країни.

 

За матеріалами blagovest-info.ru

 

 

Нагадаємо, що заворушення в Тунісі розпочалися ще минулого року. Люди, невдоволені різким подорожчанням харчів і високим безробіттям, вийшовши на вулиці вимагали відставки президента. У сутичках з поліцією загинуло понад 70 чоловік. Президент таємно залишив країну. Конституційний Суд відсторонив президента від повноважень і призначив спікера парламенту тимчасовим керівником держави.