//

Католицькі вчені проти дітовбивства «за вимогою»

В Італії жваві протести викликала стаття двох італійських учених, які морально і юридично виправдовують дітовбивство. Скандальна стаття, образно названа «Післяпологовий аборт», авторами якої є Альберто Губіліні та Франческа Мінерва, з'явилася на сторінках міжнародного журналу Journal of Medical Ethics. У відповідь на це свою думку висловив Осередок Біоетики в Католицькому університеті Пресвятого Серця в Італії.

 

У заяві зазначено, що тези, які містяться в статті, не є новими і є природним кроком вперед в етичному та правовому обґрунтуванні аборту. Цю позицію вже багато років тому висловив австралійський біоетик Пітер Сінгер, який відмовився визнати, що новонароджена дитина має почуття свідомості та статус особи.

 

На думку працівників католицького навчального закладу, такий підхід зводить нанівець природне «прагнення до життя і розвитку», яке характеризує кожен біологічний об'єкт. Щодо людських істот, то маємо справу з дитиною», а не з певним набором органів, які можна розглядати відповідно до принципів біології та медицини», – йдеться в заяві.

 

Цю позицію, викладену в Journal of Medical Ethics, католицькі вчені назвали короткозорою і цинічною, бо тоді правда залишається за сильними, які стають «власниками» істоти, яку породили, як «речі». Жонглювання термінами в цьому випадку призначене, щоб виправдати порушення прав людини. Це може мати катастрофічні політичні наслідки, оскільки виходить, що демократія не може «піклуватися про тих, хто не в змозі подбати про себе самостійно».


За матеріалами: Radio Watykańskie