//

Католицькі священики у США закликали президента Обаму заступитися за інститут шлюбу

Католицькі священики у США закликали президента Барака Обаму заступитися за інститут шлюбу в країні, щоб уникнути великого конфлікту на національному рівні між Церквою і державою, пише у п'ятницю газета The Washington Post.

 

Приводом для звернення групи католицьких єпископів на чолі з архиєпископом штату Нью-Йорк Тімоті Доланом до президента стало суперечливе, на їхню думку, ставлення влади до Акту про захист шлюбу (Federal Defense of Marriage Act) від 1996 року, який президент США у лютому визнав "неконституційним" і розпорядився припинити захист цього закону у федеральних судах від тих, хто його оспорює, у тому числі прихильників одностатевих шлюбів. За даними видання, 30 сенаторів у даний час підтримують скасування Акту про захист шлюбу, яка дала б кожному штату право приймати рішення про шлюби на свій розсуд.

 

На думку архиєпископа Тімоті Долана, у даний час адміністрація Обами не лише  відмовляється захищати федеральний закон про захист шлюбу, який визначає шлюбний союз між чоловіком і жінкою, але й "активно зневажає" норми закону конституційним шляхом.

 

"Пишу вам у терміновому порядку, вказуючи на недавні дії, зроблені вашої адміністрацією, які загрожують шлюбним зв'язкам і наражають на небезпеку релігійну свободу для тих, хто стимулював і оберігав сімейні союзи", – цитує газета послання Долана, адресоване Обамі 20 вересня.

 

Долан закликав президента США "натиснути на кнопку перезавантаження" у підході до закону про шлюб. В іншому випадку, це "призведе до національного конфлікту величезних масштабів між Церквою і владою на шкоду для обох інститутів".

 

Як зазначає газета, у США налічується 69 мільйонів католиків, які є солідним виборчим блоком. На президентських виборах у листопаді 2008 року 54% католиків підтримали Обаму, тоді як у 2004 році 52% з них віддали свої голоси Джорджу Бушу.

 

За словами Долана, ще однією проблемою є те, що в суспільстві існує думка, що віруючі люди, які виступають за шлюбний союз і права дітей, які повинні виховуватися батьками – чоловіком і дружиною – стали заручниками своїх упереджень і мають упереджену думку щодо питань шлюбу.

 

За матеріалами sedmitza.ru