//

Католицькі першоієрархи поділились враженнями від спільних реколекцій

26 жовтня 2011 р. у Брюховичах біля Львова завершилися спільні реколекції для єпископів Римо-Католицької та Української Греко-Католицької Церков, які проводив отець Марко Іван Рупнік, ТІ, з Риму. В них взяв участь також Єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії свого права. Головною темою наук були основні засади духовного життя.

 

В інтерв’ю для Радіо Ватикану своїми думками про спільні реколекції та братню зустріч католицьких єпископів України двох обрядів поділився Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук:

«Найперше, хочу сказати, що такі братські зустрічі відбуваються як відповідь Католицького Єпископату в Україні на заклики і пряму волю Святішого Отця Бенедикта XVI, який нас закликав до такої єдності. І такі спільні братські зустрічі ми проводимо двічі в році: в першій його половині і в другій. Для мене це було вперше, що я беру участь в такій братській зустрічі, оскільки до цього часу я як єпископ діяв поза межами України. Яке особисте враження? – Для мене це дуже багато дало, тому що ми разом прожили майже тиждень. Особисте спілкування, особисте і спільнотне слухання Божого слова, спільна молитва створює фундамент для наших взаємин і для спільної душпастирської дії пізніше поза межами цього нашого зібрання. Ми так розуміємо, що для того, щоби бути сьогодні успішними у проповіді Христового Євангелія, ми повинні давати українському суспільству знаки, символи нашої єдності. Бо саме така єдність і одностайність підкреслює те, що ми є синами однієї і тої самої Христової Церкви».

 

Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України Архиєпископ-Митрополит Львівський Мечислав Мокшицький в інтерв’ю для Радіо Ватикану підкреслив, що спільні реколекції та братня зустріч католицьких єпископів України відбувалися в атмосфері взаємної доброзичливості та зрозуміння. Митрополит Мокшицький висловив упевненість, що ця зустріч принесе добрі плоди. Він високо оцінив духовні науки, які запропонував єпископам отець єзуїт професор Марко Рупнік з Риму.

 

Після завершення реколекцій розпочалась дев’ята братня зустріч католицьких єпископів візантійського і латинського обряду, в який бере участь Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон.

 

Під час братньої зустрічі єпископи порушили ряд питання життя та діяльності Католицької Церкви в Україні. Висловлено радість з того, що цього року Україна подарує Святішому Отцю різдвяну ялинку, яка прикрашатиме площу св. Петра у Римі. В урочистих заходах візьмуть участь духовенство і вірні УГКЦ, РКЦ та Мукачівської греко-католицької єпархії, на території якої виросла ялинка для Ватикану.

 

для Радіо Ватикану, Костянтин Чавага