//

Католицька Церква Сальвадору має намір беатифікувати архиєпископа Ромеро

Католицька Церква Сальвадору збирає свідчення можливих чудес для беатифікації архиєпископа Сан-Сальвадору Оскара Ромеро, застреленого правими бойовиками під час проведення служби в соборі 24 березня 1980 р., пише liborius.de. 


Для беатифікації зазвичай потрібен доказ чуда, що сталося за заступництвом  особи, яку збираються зарахувати до лику блаженних. Це може бути, наприклад, нез'ясовне з медичної точки зору чудесне зцілення. Проте, коли людина вмирає мученицькою смертю, необхідність в свідоцтвах про чудеса відпадає, але вони можуть бути представлені.


Процес беатифікації Оскара Ромеро почався в 1996 р. Нинішній архиєпископ Сан-Сальвадору Хосе Луіс Ескобар Алас на прес-конференції заявив, що на сьогоднішній день Церква вже має кілька свідчень про чуда.


Архиєпископ Ромеро відомий в Сальвадорі і за його межами як борець проти соціальної нерівності, репресій, вбивств і тортур, які практикувала сальвадорська хунта відносно незгодних з режимом. Відомо, що в період з 1977 по 1980 р. р. в країні було вбито 6 католицьких священиків, близько 50 піддалися нападам. На християнські освітні і інші установи постійно нападали.


Існує думка, що архиєпископ Ромеро загинув від рук т.з. «ескадронів смерті» — організацій, що створюються або підтримуються державою для залякування, викрадення і знищення злочинців, опозиції і вороже настроєних  по відношенню до державного устрою людей.


У 2004 р. суд США за позовом правозахисної організації «Центр правосуддя і відповідальності» (Center for Justice and Accountability) визнав Альваро Рафаеля Саравію, начальника безпеки при Роберто д’Обюссоні і активного учасника «ескадронів смерті», винним в підготовці і участі у вбивстві архиєпископа Ромеро.

 

Джерело: www.sedmitza.ru