//

Католицька Церква отримала трьох нових святих

Сьогодні, 23 жовтня 2011 р., на площі Святого Петра у Ватикані Святіший Отець Бенедикт ХVІ очолив Службу Божу, під час якої проголосив святими Католицької Церкви трьох блаженних: італійського єпископа Ґвідо Марія Конфорті, засновника Згромадження Святого Франціска Ксаверія, італійського священика Луїджі Ґванелла, засновника чоловічого Згромадження Слуг Милосердя та жіночого Згромадження Доньок Святої Марії Провидіння, та іспанську монахиню Боніфасію Родріґес де Кастро, засновницю Згромадження Сестер Служебниць Святого Йосифа.

 

На початку своєї проповіді Папа зазначив, що сьогоднішня недільна Свята Літургія збагачується багатьма причинами вдячності Богові. Сьогодні відзначаємо Всесвітній Місійний День, щорічну зустріч, яка має на меті розбудити та спонукати християн до місійної діяльності, а також у цей день шереги святих поповнюються трьома новоканонізованими.


Єпископ Риму підкреслив, що євангельський уривок, що був прочитаний під час Літургії, пригадує нам про те, що увесь Божий Закон підсумовується в любові. Сам Христос, відповідаючи фарисеям, наголошує: «Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю. Це найбільша й найперша заповідь». І відразу після того Спаситель додає: «А друга подібна до неї: Люби ближнього твого, як себе самого», – вказуючи на те, що любов до ближнього є такою ж важливою, як і любов до Господа, оскільки любов до Бога можемо виявити саме через любов до наших братів та сестер. Далі Папа підкреслив, що сьогодні Церква вказує усім нам на трьох святих, які дозволили Господу їх перемінити і присвятили усе своє життя Божій любові. «В різних ситуаціях та різними харизмами, вони любили Господа усім своїм серцем і ближнього, як себе самих, «і, таким чином, стали зразком для всіх віруючих» (1 Сол.1,7)», – мовив Бенедикт ХVІ. А потім він зупинився над уривком із 17 (18) Псалма, який також прозвучав під час Служби Божої і який заохочує з довірою віддатись у руки Господа Бога, Який є вірним своєму помазаникові, зазначаючи що такою ж поведінкою відзначався святий Ґвідо Марія Конфорті. Також і Боніфасія Родріґес де Кастро та Луїджі Ґванелла усе своє життя були вірними найбільшій заповіді любові, стаючи приятелями та допомогою бідним і немічним.

 

А на закінчення своєї проповіді Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ наголосив, що троє блаженних, яких він сьогодні урочисто зарахував до лику святих Католицької Церкви, є для усіх нас промовистим знаком та прикладом глибокої любові. Папа заохотив усіх навчитись від них того, щоб усе наше життя стало свідченням правдивої любові до Бога та ближніх.

 

Джерело:  Радіо Ватикан

Довідка:


Італійський єпископ Ґвідо Марія Конфорті спочатку хотів стати місіонером, але у зв’язку із хворобою (лунатизм і епілепсія) це було неможливим. Тому в 1895 році він заснував Згромадження, яке готувало місіонерів до місій. Папа доручив цьому згромадженню євангелізувати Китай – країну, до якої мріяв дістатись св. Франціск Ксаверський. На сьогодні Згромадження Святого Франціска Ксаверія налічує близько 800 осіб у 20-ти країнах.


Чудо, яке спричинило до канонізації цього святого полягає у зціленні бразильської дитини, котра народилась передчасно і була в стані коми. Після того, як батьки молились за заступництвом єпископа Конфорті, дитина цілком оздоровилась і виросла без жодних ускладнень здоров’я. Канонізація цього святого саме цього дня є символічною, оскільки саме в цей день Церква відзначає Всесвітній День Місій.

 


Італійський священик Луїджі Ґванелла народився у 1842 році і є засновником двох конгрегацій, які працюють із немічними та відкиненими власними сім’ями. За кожною людиною він бачив цінний дар від Бога. Отець Луїджі захищав гідність пристарілих, хворих, ментально і фізично неповносправних, яких покинули чи знехтували їх родини. Священиків і монахів, котрі слідували за ним він вчив довіряти Божій підтримці, але працювати з усіх сил. На даний час засновані ним чоловіче Згромадження Слуг Милосердя налічує 528 монахів, а жіноче Згромадження Доньок Святої Марії Провидіння налічує 700 монахинь. Їх 265 осередків поширені по Європі, Америці, Африці та Азії.


Чудо, що спричинило до канонізації отця Луїджі є зцілення американця Вільяма Ґлізона, котрий, впавши зі скейта, отримав серйозне ушкодження шиї. Лікарі давали йому мало надії на одужання. Однак мати Вільяма потайки поклала мощі священика під подушку сина і молилась за заступництвом Луїджі Ґванелли. В результаті цього Вільям повністю одужав.

 


Іспанська монахиня Боніфасія Родріґес де Кастро відзначалась тим, що допомагала бідним жінкам освоювати професію. До того як стати монахинею, вона заробляла собі на життя тим, що плела мотузки. У 1874 році вона заснувала свій власний монаший чин, відомий як Згромадження Сестер Служебниць Святого Йосифа, безпосередньо в тому магазині, де працювала. В самому розпалі індустріальної революції сестра Боніфасія разом з єзуїтом Франціско Бутінья присвятили себе допомозі бідним жінкам, щоб забезпечити їм достойне життя і віднайти віру у щоденні. У новому чині сестрам дозволялось носити ремісничий одяг, вони працювали пліч-о-пліч з мирянами. Ця ініціатива сподобалась далеко не всім. Багато хто і досі не сприймає її, оскільки вважають неможливим поєднання євангелізації та робочого світу. В результаті непорозумінь, єпископ Саламанки звільнив сестру Боніфасію і вирішив, що чин повинен займатися освітою. Сестра померла в 1905 році, будучи виключеною з чину, який заснувала сама. однак у 1936 році її праці переглянули, і конгрегація знову визнала її своєю засновницею. Харизмою цього чину є праця з робочими жінками, бідними жінками, жінками, яких часто ображають, недоплачують чи позбавляють свободи. на даний час згромадження налічує близько 700 сестер, котрі працюють у 100 спільнотах у 12-ти країнах.


Чудо, яке спричинило до канонізації сестри є зцілення 33-річного громадянина ДР Конго, що страждав від невиліковної хвороби шлунка.


За матеріалами Romereports.com