//

Католицька Церква беатифікує першу жінку-парламентарія Хільдегарду Бурян

У столиці Австрії пройшла прес-конференція, присвячена питанням майбутньої беатифікації першої жінки-парламентарія, засновниці згромадження сестер милосердя «Caritas Socialis», Хільдегарди Бурян. Захід очолив Архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн.


24 січня в міській ратуші відбулася конференція, присвячена новій блаженній.


Церемонія беатифікації пройде 29 січня у віденському соборі св. Стефана. Її очолить префект Конгрегації з канонізації святих кардинал Анжело Амато.


Хільдегарда Бурян (Hildegard Burjan, народж. Хільдегарда Фройнд, 1883-1933) - австрійська громадська, політична і релігійна діячка. Вона народилася в ліберальній єврейській родині в Німеччині. У 1907 р. вийшла заміж за угорського підприємця Олександра Бурян. Чудесне зцілення від важкої хвороби у 1909 р. спонукало Хільдегарду Бурян прийняти католицтво. У 1912 р. вона заснувала «Товариство християнських жінок, котрі працюють на дому», в 1918 р. - «Товариство соціальної допомоги», а в 1919 р. - Конгрегацію Caritas Socialis. Бурян є першою жінкою-депутатом парламенту. Вона відома також завдяки своїй активній боротьбі за права жінок у трудовій сфері та за права дітей. Процес її беатифікації розпочав у 1963 р. кардинал Франц Кеніг. У 2001 р. Ватикан визнав чудо, яке сталось за її заступництвом, і в 2007 р. Хільдегарду Бурян оголосили преподобною.


За матеріалами sedmitza.ru