//

Католицька Церква багато зробила для минулого, сьогодення і майбутнього Південного Судану, – вважають суданці та влада

У культурному центрі Някурон, в Джуба, Південний Судан, пройшов симпозіум під назвою «Одна церква з кожного племені, мови і народу», повідомляє CNL-NEWS посиланням на Christian Telegraph і CISA.

 

Симпозіум, який завершився урочистою Літургією в соборі Святої Терези в Джуба, був проведений на знак визнання внеску Католицької Церкви в минуле, сьогодення і майбутнє Південного Судану.

 

Понад 700 єпископів, представників уряду, міжнародних експертів та партнерів, представників екуменічної спільноти, ЗМІ, священиків, братів, сестер і мирян з Республіки Південний Судан брали участь у симпозіумі.

 

Архиєпископ Хартума, кардинал Габріель Зубеір Вако, сказав, що симпозіум повинен привести до дій на національному рівні, а також в парафіях Церкви.

 

На симпозіумі зробили висновок, що історія Південного Судану ще мало вивчена, недостатньо матеріалів про «історичну основу» старого Судану, написаних англо-єгиптянами і північними суданцями. Для Південного Судану настав час писати власну історію.

 

Особисті свідоцтва підкреслили роль місіонерів і внесок Церкви у різні сфери, у тому числі в охорону здоров'я і освіту. На форумі також звучала інформація про страждання народу Південного Судану, особливо жінок і дітей, і про те, як християни несли розраду.

 

Перехід Південного Судану від збройного руху звільнення до демократичного уряду, зазначили на форумі, потребує часу; поки уряд намагається впоратися зі своїми обов'язками.

 

Зараз стосунки між Церквою і державою на високому рівні, їх слід закріпити відповідним документом.

 

У ході форуму уряд Південного Судану висловив вдячність за все, що зробила Церква для здобуття незалежності нової держави в таких сферах, як світ, громадянська освіта і встановлення основних державних служб.

 

Головною темою на симпозіумі була «Любов». У вступному слові Архиєпископ Пауліно Локуду Лору розмірковував: «Чи є любов частиною політики, фінансів, проектів у нашій державі? Без любові все це марне».

 

Архиєпископ Лору на закритті симпозіуму згадав те, що єпископи обіцяли перед референдумом незалежності Південного Судану: «Судан ніколи не буде колишнім!»

 

За матеріалами: CNL-NEWS/Christian Telegraph