//

Католики Єгипту не втрачають надії на припинення переслідувань

Коптський Католицький патріарх Антоній Нагіб кардинал, Глава Католицької Церкви країни, сказав, що акції протесту були «дійсно прекрасним» проявом єдності між християнами і мусульманами. Тим не менше, Патріарх Нагіб 4 лютого сказав CNA, що від майбутнього керівництва Єгипту залежатиме чи будуть християни як і раніше стикатися з релігійними переслідування. «Якщо Єгипет є країною громадянською, збудованою на основі рівності, громадянства і права, так як багато хто бажає, це буде історичний успіх», - сказав він. «Якщо ж ні, якщо він буде перетворюватись на релігійну державу, ми втратимо всі останні надбання, і все населення буде страждати: і християн і мусульман".

Після спалення коптської церкви на околиці Каїру, новий прем'єр-міністр Єгипту, Ессам Шараф, пішов на безпрецедентний крок - зустріч з місцевими християнами, які протестували проти насильства. Зустріч, яка відбувається в час інтенсивних політичних потрясінь у країні, як повідомляється, є першою в своєму роді. Як вже повідомляв «Католицький оглядач», 4 березня в місті Соул, на околиці Каїру, було підпалено коптський храм. Натовп мусульман також перешкодив місцевій пожежній службі в‘їхати у село. Священика і трьох дияконів було оголошено зниклими без вісті. «Деякі з мусульманських банд захопили землі ... і оголосили, що тепер тут буде мечеть», говорить Майкл Меньє, президент Асоціації американських коптів.

 

Прем'єр-міністр Шараф сказав представникам коптської громади, що буде говорити з військової радою країни про повернення назад землі християнам і відновлення храму. Тим не менш, поки що не було вжито ніяких заходів у цьому питанні. «Це вперше прем'єр-міністр зустрівся з будь-якими протестувальниками в Єгипті», - сказав Меньє. «Він намагається щось зробити, але він не має всієї влади. Наразі військова рада утримує всю владу в країні». Близько 90 відсотків населення Єгипту становлять мусульмани. Католики становлять незначну меншість близько 500.000, при цьому більшість християн країни є членами Коптської Православної Церкви.

 

Католицька Асоціація соціального забезпечення на Близькому Сході повідомляє, що копти і інші християни є переслідуваною меншиною в країні, з боку ісламських радикалів, які регулярно атакують християн і їх власність. Колишній президент Єгипту Хосн Мубарак, теж проводив дискримінаційну політику щодо християн в сфері працевлаштування і освіти. Також урядом було введено обмеження на будівництво або ремонт християнських культових будівель, однак це не стосувалось мечетей.

 

Хоча мусульмансько-християнські відносини були напруженими в Єгипті протягом десятиліть, церковні лідери все ж висловили обережний оптимізм з приводу порозуміння між двома релігійними групами в світлі останніх політичних процесів у країні.

 

Архиєпископ Майкл Фітцджеральд, нунцій Ватикану в Єгипті, повідомив CNA: «що демонстрації були напрочуд вільними від релігійного підтексту і що є багато ознак, що християни і мусульмани, будуть співпрацювати».

 

Архиєпископ Фіцджеральд заявив, що в перші дні заворушень, мусульмани і християни спільно створювали комітети для забезпечення безпеки, коли поліція раптово покинула вулиці.

 

За матеріалами CNA