//

Католики Санкт-Петербурга вшанували жертв радянської епохи

Апостольський нунцій в Росії Архиєпископ Іван Юркович освятив пам'ятник на Виборгському цвинтарі у Санкт-Петербурзі на честь вбитих католиків за часів гонінь у СРСР. Пам’ятник побудували поряд з Храмом Відвідин Божої Матері св. Єлизавети.


За словами Архиєпископа Юрковича, зруйнована церква і знищений на довгі роки цвинтар уособлюють Церкву в Росії, де протягом десятиліть католики зазнавали переслідувань за свою віру «посеред страждань і в забутті». На Виборгському цвинтарі у Санкт-Петербурзі поховано понад 40 тис. осіб, серед них є й єпископи.


Зараз там працюють промислові підприємства, під якими лежать останки католиків. За словами пароха церкви, о. Річарда Старка, на місці цвинтаря хочуть створити Парк Пам’яті.


Пам’ятник, який освятив нунцій ідентичний з тим, який встановили на Левашівському цвинтарі, він теж створений напам’ять про жертв сталінських репресій. Однак до цього часу католики не можуть отримати дозволу від влади Санкт-Петербурга, щоб написати на цьому монументі імена священиків, які загинули за свою віру.


На пам'ятнику, що встановили на Виборгському цвинтарі, по чорному мармурі, який символізує Голгофу, вигравірувані імена 16 священиків-мучеників. Щодо трьох з них, єпископа Антонія Малецького, о. КостянтинаБудкевича і о. Павла Хомича, ведеться беатифікаційний процес.


За матеріалами Radio Watykańskie