//

Католики повертаються в Боснію і Герцеговину

"В останні два місяці, 800 католицьких сімей повернулися до Боснії і Герцеговини. Тисячі людей готові повернутися від примусового виселення під час балканської війни ", - повідомив ординарій Баня Луки.


Єпископ Франьо Комаріца заявив, що репатріанти очікують допомоги від церкви, щоб відновити свої будинки і знайти засоби для нового життя. Тим не менш, це є завданням для уряду, - сказав голова єпископату Боснії і Герцеговини. Він зазначив, що відсутній інтерес до проблеми повернення католиків з боку місцевих політиків і міжнародного співтовариства. Закликав до національної стратегії щодо спрощення допомоги жертвам війни. Повернення католиків, однак, зустрілося з етно-релігійнним опором. Під час війни виїхали з країни близько 400 000 католиків хорватської національності. Єпископ Комаріца нагадав, що вони не є "гостями", а найстаршою етнічною групою в Боснії. До війни на Балканах, 1992-1995, Католицька Церква налічувала 835 000 віруючих. В даний час їх кількість становить 450 000.

 

Боснію і Герцеговину на 40 відсотків населяють мусульмани, а одна третина населення є членами Сербської Православної Церкви.

 

За матеріалами radiovaticana.org