//

Католики і православні продовжать дискусію про роль Єпископа Риму в Церкві

В листопаді цього року, в столиці Франції місті Парижі, відбудеться зустріч координаційного комітету Змішаної Міжнародної католицько-православної комісії з питань діалогу між католицькою та православними Церквами, яка матиме на меті закінчення редагування документу про роль Єпископа Риму в першому тисячолітті християнства. Саме питання управління в Церкві, на даний час, є темою, над якою працює згадана комісія. Про це повідомив її секретар Митрополит Сасімський Геннадіос (Константинопольський Патріархат), під час ІІІ Європейського католицько-православного форуму, що на початку червня відбувався у столиці Португалії Лісабоні.

 

Представник Константинопольського Патріархату зазначив, що якщо під час зустрічі в Парижі вдасться закінчити редагування згаданого документу, в якому не погоджено лише кілька пунктів, то 2013 року могла б відбутися чергова пленарна зустріч Змішаної Комісії. Він додав, що тема першості Папи є серед найважчих в діалозі, але слід відзначити, що й історія діалогу високого рівня нараховує лише 30 років, і, не зважаючи на труднощі, «доктринальний діалог має на меті зближення Церков». Адже, крім проблем, як зазначив митрополит Геннадіос, «маємо також глибоке спільне коріння», що сягає апостольських та патристичних часів.

 

Пригадаємо, що під час останнього пленарного засідання Змішаної Міжнародної католицько-православної комісії, що відбулося в італійському місті Равенні 2007 року, було апробовано та опубліковано спільний документ: «Еклезіологічні і канонічні наслідки сакраментальної природи Церкви – Церковне сопричастя, соборність і влада у Церкві». У світлі цього документу комісія, на даний час, досліджує роль Папи Римського, беручи до уваги, насамперед, перше тисячоліття, коли ще існувала єдність між християнами Сходу та Заходу.

 

Джерело: Радіо Ватикан