//

Католики і англікани хочуть вчитися один в одного

Католики і англікани висловилися за проведення діалогу таким чином, щоб взаємно вчитися один в одного, а не нав'язувати іншій стороні свої погляди, – йдеться у повідомленні завершеного вчора у монастирі Босе на півночі Італії засідання  Міжнародної Англікансько-Католицької Комісії. Цією зустріччю розпочався третій етап діалогу (ARCIC III) двох Церков, який триває з 1970 року, отже понад 40 років.

 

Тематику засідань визначила спільна католицько-англіканська декларація, підписана Святішим Отцем та примасом Англіканської Церкви, архиєпископом Роуеном Вільямсом на зустрічі в Римі 21 листопада 2009 року. У ній йдеться про Церкву як сопричастя, місцеве та загальне, а також про те, як помісна Церква у сопричасті зі Вселенською Церквою розпізнає правдиве етичне вчення. Мова також йшла про розуміння спільної участі у відновленні повного сопричастя у вірі і сакраментальному житті.

 

Розмірковуючи про методи роботи Комісія відзначила особливу користь "екуменізму сприйняття", який намагається досягти екуменічного прогресу, навчаючись від партнера, а не нав'язуючи йому свою точку зору. "Англікани і католики можуть допомогти один одному зростати у вірі, житті і свідченні Христа, якщо вони відкриті для перетворення силою Божественної благодаті, яку передають один до одному", – говориться у повідомленні.

 

У ході обговорень у Босе вирішено, що два основних питання будуть прийняті в єдиному документі. Окреслено план роботи ARCIC III, у якому Церква сприймається насамперед у світлі свого вкорінення у Христі через Пасхальне Таїнство. Це зосередження на Ісусові Христові, людині і Бозі, дозволить Комісії творчо сприймати співвідношення між місцевою і Вселенською Церквою. Вона також буде прагнути розвинути богословське розуміння людської особистості, суспільства і нового життя благодаті у Христі. Такий підхід забезпечить основу для визначення того, як визначено правильне етичне вчення на місцевому і загальному рівні. Обидві сторони переконані, що значно більше їх об'єднує, ніж розділяє. Наступне засідання Комісії відбудеться наступного року.

 

У роботі ARCIC III брало участь вісімнадцять осіб: 10 представляло Англіканську Церкву, і 8 – Католицьку.

 

За матеріалами wiara.pl