//

Католики Боснії і Герцеговини не почуваються в безпеці

Генеральний секретар Конференції єпископів Боснії та Герцеговини Іво Томашевіч сказав, що мир в цій країні може знову опинитися під загрозою через нездатність міжнародного співтовариства "забезпечити справедливість і повагу до прав усіх громадян". Єрарх зазначив, що Дейтонські угоди 1995 року, відповідно до яких закінчилася громадянська війна в колишній Югославії, не принесли "стабільного та тривалого миру".

 

На думку єпископа Томашевіча, умови життя католицької спільноти дуже погіршилися. Тільки 3% з 200 тис. католиків, які втекли з Боснії під час війни, повернулися до своїх домівок. У Сараєво, столиці країни, 40 католицьких парафій залишилися без вірян.

 

"Мирна угода не тільки стримала бойові дії, але пішла на компроміс з несправедливістю і легалізувала етнічні чистки. Упродовж 16 років після закінчення війни люди не живуть в умовах безпеки, бо знають, що живуть в країні, в якій військові злочинці були нагороджені, а не арештовані та засуджені", - зазначив єрарх.

 

На думку єпископа, зміни, які зробили Дейтонської угоди 2001 року, тільки погіршили ситуацію католиків на користь мусульманської більшості, яка має реальну владу в країні й особисто зацікавлена у збереженні свого статусу. Єпископ Томашевіч зазначив, що в 1990-х роках у Боснії та Герцеговині було більше 820 тис. католиків, але сьогодні їх залишилося в два рази менше.


За матеріалами Ватыканскае радыё