//

Катехизм УГКЦ представили катехитам Львівської Архиєпархії

18 лютого 2012 р. катехити Львівської Архиєпархії зібралися в храмі Різдва Пресвятої Богородиці на презентацію Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха».

 

Зустріч почалася Божественною Літургією, яку очолив о. Михайло Гарват, голова Катехитичної комісії Києво – Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, у спів служінні з о. Тарасом Барщевським та о. Василем Білашом. У своїй проповіді о. Михайло звернув увагу на важливість служіння катехита в Церкві. Головно на оживленні парафіяльних спільнот через участь у Святих Таїнствах. На що звертає наша Церква в контексті приготування до 1025- річниці Хрещення Русі – України.

 

Презентацію Катехизму УГКЦ с. Луїза Цюпа розпочала словами: «Коли ми дивимось на якусь програму, книжку, щось важливе – ми завжди починаємо з назви. Чому назва нашого Катехизму «Христос – наша Пасха»?...

 

Перш за все є два моменти: катехита пам’ятають плакат Літургійного року, на якому зображені свята Марійські й Господські, а в центрі розміщена ікона Воскресіння Господнього. Тому, що Воскресіння Христове є осердям нашої християнської віри. Ми з вами усі віримо у Воскреслого, живого Христа, ми Його приймаємо у Євхаристії, проповідуємо і вчимо про Живого Христа. Другий момент – це історія нашої Церкви. Наші діти вже, можливо, цього не знають, якщо катехита їм не розповість. Наша Церква пережила свою Пасху: гоніння, переслідування, чимало вірних своїм життям посвідчили віру в Живого Воскреслого Христа. Тюрми, Сибір не залякали їх і вони зберегли вірність Церкві.»

 

Своє слово о. Тарас Барщевський почав з пояснення логіки написання Катехизму « У Старому Завіті в книзі Виходу і Второзаконня існує одна дуже цікава заповідь: «Коли син твій поспитає тебе – ти повинен йому відповісти». Що повинен сьогодні розповісти катехит Української Греко – Католицької Церкви тим дітям, які його поспитають? Історії, гіпотези, власні думки і почуття? Ще одна подія біблійна. Після того як Христос Воскрес він являвся своїм учням. На восьмий день, неділя Томи, Ісус з’являється своїм учням, зібраним у світлиці, в якій вони закрилися й сховалися. Цього разу присутній вже Тома. Ісус заходить і кличе Тому, щоб він підійшов, вставив свій палець в Його рани, руку в Його бік. Чому Воскреслий Христос з воскреслим тілом з’являється своїм учням з тілом на якому є рани смерті?… Саме тому, що вони свідчать, що Він є живий. З такими ранами жити неможливо – та Він є живий. То про що катехит має розповісти коли його поспитають? Про Тіло Христове. Має розповісти про Церкву, про те ким ми є. завданням Катехизму розповісти історію Церкви, історію віри, в якій видно Божі діла. Сьогодні наша Церква не мала бути живою. Проти неї виступили значно сильніші. І важко повірити, що вервичками, чотками та іншими молитвами можна було здолати цього червоного дракона. Ось про що потрібно розповідати.»

 

Відтак перед катехитами виступили учні Катехитичної школи ім. Патріарха Й. Сліпого з короткою програмою, в якій розповіли про Патріарха, 120 річницю з дня  народження якого обходимо тими днями.

 

Зустріч закінчилася подякою Отцеві Небесному за можливість бути разом, за дар віри й ісповідників.

 

с. Меланія Сидорик, СНДМ
директор Катехитичного осередку Львівської Архиєпархії

Джерело: theotokos.org.ua