//

Катедральному Собору в Сантьяго-де-Компостела виповнюється 800 років

Велика і різноманітна культурна програма підготовлена до святкування 800-ліття офіційного освячення Катедрального собору в Сантьяго-де-Компостела, яке наголошуватиметься 21 квітня.

 

Радник з питаннях культури уряду Галіції Роберто Варела повідомив журналістів на спеціально скликаній із цього приводу прес-конференції, що з регіонального бюджету на святкування ювілейної дати було виділено 2,5 млн. євро. А ще 5,5 млн. євро було передано на потреби реставрації цієї знаменитої пам'ятки релігійної архітектури світового значення.

 

Вже 25 років Собор входить в список об'єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Катедральний собор в Сантьяго де Компостела сьогодні є найвідвідуванішим монументом в Іспанії і об'єктом паломництв віруючих католиків зі всього світу. Собор в Сантьяго є також одним з небагатьох, за відвідини якого ніколи не бралася плата, щоб «не створювати перешкод для віруючих», хоча відомо, що окрім католиків собор відвідують сотні тисяч туристів інших віросповідань. Програма реставраційних робіт в соборі розрахована на 12 років і її повна вартість складе 24 млн. євро.

 

Культурна програма ювілею включатиме виступ різних музичних колективів в рамках Фестивалю релігійної музики, який проходить з 18 по 23 квітня. Відкривати програму фестивалю буде Королівський філармонічний оркестр Галіціі.

 

Потім в травні в Катедральному соборі проходитиме Фестиваль органної музики за участю знаменитих органістів з різних країн світу. Також очікується приїзд в місто відомого виконавця класичних творів, мецо-сопрано з Латвії Еліни Гаранча. У червні в Сантьяго де Компостела в рамках ювілейного року буде організовано грандіозний Фестиваль середньовіччя. У липні (з 9 по 22 число) в місті пройде ще одне свято: Фестиваль світла. Організатори обіцяють за допомогою спеціальної підсвідки розмалювати фасад Собору незабутніми фарбами.

 

Відкриття Музею Собору після реставрації призначене на серпень, а відкриття Музею паломництва в Сантьяго-де-Компостела відбудеться в жовтні. Закриття культурної програми припадає на кінець грудня, тоді в Соборі знов звучатиме симфонічна музика, присвячена святкуванню Різдва.

 

Джерело: porturusso.pt