//

Карітас займається опікою дітей трудових мігрантів

Останнім часом в Україні, а особливо в її західних регіонах, набули значного поширення проблеми, пов’язані із трудовою міграцією. У зв’язку із безробіттям українці масово виїжджають за кордон, покидаючи своїх батьків, сім´ї і дітей. Часто родичі чи опікуни не мають часу або ж належного бажання приділяти достатню увагу дітям трудових мігрантів. Тоді малолітні діти, які відчувають сум, занепокоєння, розчарування, відчуженість і навіть гнів, починають шукати розраду у вуличному способі життя, в непристойних розвагах, в алкоголі чи наркотиках, проявляють агресію до опікунів чи самих батьків. І ці явища – як трудової міграції, так і психологічно-морального травмування дітей – не можуть бути байдужими суспільству, Церкві, державі, громадським організаціям, кожному з нас, – хто може завтра зустрітись віч-на-віч із трудовою міграцією і її наслідками.


Карітас України впродовж багатьох років досліджує соціальні проблеми міграції, втілює проекти по реінтеграції і репатріації трудових мігрантів, запобіганню торгівлі людьми, також займається темою т.з. «соціального сирітства» – коли один або обидвоє батьків дитини перебувають на заробітках.


Карітас Стрийської  єпархії УГКЦ впродовж декількох років втілює проекти для дітей трудових мігрантів. Рік тому було розпочато черговий етап роботи в даному напрямку, і вже зараз можна сміло говорити про масштабність явища, методи боротьби з нею. Із проблемою трудової міграції і шляхами зменшення її негативного впливу було ознайомлено школи м. Стрия та сусідні села, де проблема покинутих дітей стоїть дуже гостро – більшість дітей шкільного віку в цьому регіоні мають одного або обох батьків на заробітках закордоном. Малолітні діти покинуті батьками на тривалий кількарічний термін, і вже звикли до дорослого життя. Інколи, – зізнаються щиро самі діти, – і не хочуть, щоб батьки повертались додому.


  Робота із дітьми трудових мігрантів має на меті підтримати соціальну реінтеграцію, покращити всесторонній розвиток дітей і підлітків, забезпечити спілкування з ровесниками. Відбуваються щоденні зустрічі, регулярні тренінги, творчі гуртки, кулінарні заняття, психологічні вправи та ігри, вікторини, тематичні зустрічі на актуальні суспільні теми, пізнавальні і відпочинкові екскурсії, літні табори. На базі соціальних центрів Карітасу для дітей трудових мігрантів працюють кваліфіковані координатори проекту, психологи, соціальні педагоги.


Отець Василь Гушуватий, директо𠬬¬Карітасу Стрийської  єпархії УГКЦ, розповідає: «Не так давно нами був організований 5-денний табір до Гошева. Для дітей проводились  виховні заняття, розважальні ігри та конкурси. Була прекрасна сонячна погода, і діти активно провели час на річці. Щоб віддячити Богові  за гарно проведений час, ми відвідали Гошівську чудотворну ікону. І завдяки такому табору багато дітей проявили свій талант в співі, – з великою радістю ми прилучили їх до дитячого хору при парафії «Благовіщення Пресвятої Богородиці».


Дуже приємним є також той факт, що діти нашого центру активно беруть участь у  волонтерстві і організації благодійних заходів, які організовує місцевий Карітас. На свято Миколая діти трудових мігрантів поставили чудову виставу для дітей з особливими потребами і гостей з міської ради Стрия. Ще взимку ми проводили акцію «Колядуймо разом», де діти заробітчан теж взяли активну участь. Такі заходи допомагають виховати у дітей співчутливе ставлення до потребуючих верств нашого суспільства, бажання допомогти та підтримати ближнього. Ми хочемо навчити дітей та молодь бути більш відповідальними за своє життя, здоров'я, освіту, майбутнє».


Завдяки усвідомленню українцями масштабності проблеми трудової міграції, системній цілеспрямованій роботі держави, громадських і благодійних організацій, можливо захистити від наслідків заробітчанства суспільство і, зокрема, малолітніх дітей.


Галина Сташків, координатор проекту «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» додає: «З дітьми трудових мігрантів я працюю не перший рік і добре знаю специфіку такої роботи. Маю не лише надію, а й певність, що завдяки нашому та схожим проектам діти розвинуть необхідні соціальні якості: старанність, працьовитість, цілеспрямованість, толерантність, а головне – відповідальність за свої вчинки. Вона реалізовують себе і переборюють розчарування чи сум, що викликані пережитим досвідом розлуки з батьками, вимушеного сирітства. Дякуючи роботі спеціальних соціальних центрів діти трудових мігрантів набувають нові знання і вміння, що допомагають у подальшому житті. Вони є сильні і цілеспрямовані, швидко дорослішають і готові до життєвих випробувань. Сподіваємось ми допоможемо виховати гідне та здорове майбутнє нашої держави».


Матеріал підготувала
Надія Чорна, менеджер із зовнішніх зв’язків Карітасу України