//

Карітас Європи провів навчальний семінар задля фінансової стабільності національних Карітасів

Наприкінці квітня Карітас Європи провів 2-денний семінар в Празі (Чехія), щоби підвищити спроможність учасників карітасівського об’єднання самостійної фінансової спроможності і стійкості. В навчальному центрі Карітасу Чехії в Празі часники тими днями  зібралися працівники Карітасу з 14 країн ─ Грузії, України, Вірменії, Словаччини, Албанії, Азербайджану, Румунії, Туреччини, Литви, Косово, Сербії, Естонії, Болгарії, Боснії і Герцеговини.

 

Саме ці членські організації отримують кошти з Європейського фонду Солідарності Карітасу Європи для покриття своїх адміністративних витрат. Тренінг ж в Празі мав на меті допомогти організаціям Карітасу дізнатися, удосконалити і оптимізувати  альтернативні фінансові рішення, так як фінансування з Фонду Солідарності  щорічно знижується.

 

"Наш тренер був відмінний, він зробив дуже інтерактивний семінар, навчаючи багатьох методів і прийомів з планування фінансової стратегії іфінансової стійкості", зазначила після заходу менеджер інституційного розвитку Карітасу Європи Аннамарія Врзачкова (Annamaria Vrzackova).

 

"Ми також цікаву презентацію, яку зробив Якоб Вінтер (Jacob Winter, директор з фінансів та управління Карітасу Інтернаціоналіс). Він розповів про розвиток програми Карітасу Інтернаціоналіс по зміцненню потенціалу з фінансового управління та звітності".

 

Навчальний тренінг в Празі модерувала Сара Холлоуей (Ms Sara Holloway) з британської організації Манго (Mango). Робота цієї благодійної організації спрямована на зміцнення фінансового управління та рівня звітності неурядових організацій. Пані Сара  допомогла розкрити і оцінити основні фінансові ризики громадських організацій, допомоглі їм розробити фінансову стратегію і відповідну політику адміністрування своєї роботи.

 

Під час тренінгу було розроблено спеціальний приклад (case study), який зміг наочно відобразити ситуації, з якими стикаються більшість громадських організації у фінансовій частині своєї роботи.

 

Під час навчання на другий день учасники повинні були розробити свої власні фінансові стратегії, засновані на тому, що вони дізналися в попередній день. Кожен учасник зосереджувався саме на тій частині  фінансової стратегії, яка є найважчою у його практичній щоденній роботі у власній організації. Також учасники отримали посібник курсу Манго і будуть протягом року отримувати по електронній пошті відповідні тематичні оновлення.

 

Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України, каже: «Я був приємно вражений рівнем і підготовкою до тренінгу. Чимало практичного досвіду, повчальної інформації, чітких вказівок, як кожній громадській організації оптимізувати власну фінансову стратегію, для того щоб сміло дивитись у майбутнє.

 

Ідеальна фінансова стратегія передбачає фінансову стабільність та стійкість, однак у кожної організації є свої відмінності зумовлені різними чинниками, як об’єктивними так і суб’єктивними. Реальність відрізняється від теорії, і це як добре, так і не дуже втішна новина!».

 

Джерело: www.caritas-ua.org