//

Карітас вважає, що стратегія ЄС має враховувати соціальні аспекти

Cтратегія Європа 2020 повинна одночасно реалізовувати економічні та соціальні цілі, – йдеться в доповіді Карітас Європа. У католицькій організації замислилась про цілі стратегії, які планує реалізувати у цьому десятилітті Європейський Союз.

 

На думку представників благодійної установи, в європланах домінує економічний підхід, який баналізує суспільні проблеми. Оскільки підкреслено важливість зростання ВВП, що сприятиме зайнятості та скороченню бідності. Ця модель помилкова, оскільки в найближчі роки не буде сильного економічного зростання в ЄС, – проаналізовано у доповіді. Це несе небезпеку бідності та соціальної ізоляції.

 

Крім того, стратегії ЄС помилково розуміють незалежність економічного зростання від екологічного та соціального розвитку. Між тим, на думку католицького агентства, ці три процеси йдуть паралельно і є основою для стійкого зростання.

 

Невластивими є також урядові програми, які обмежуються скороченнями соціальної сфери і підвищеннями податків, тому що вони непропорційно вдаряють у найбідніші соціальні верстви. На думку експертів Карітасу, наслідком є виключення з суспільного життя осіб, які вже і так перебувають на маргінесі суспільства. Уряди країн ЄС мають у публічних дебатах порушувати найважливіші питання. Голосом в цьому випадку є думка працівників Карітасу, що допомагають бідним.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie