//

Карітас на Івано-Франківщині презентував новий соціальний проект

Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії за останні роки вже успішно реалізував низку соціальних проектів. Зараз на черзі ще один, значимість якого важко переоцінити. «Підтримка ініціатив з надання соціальних послуг самотнім та малозабезпеченим людям похилого віку в час економічної кризи» - так звучить назва вже діючого проекту. Детальніше про нього розповіла Наталія Григорчук, керівник нового проекту.


Ставлення суспільства до літніх людей – це показник його цивілізованості. За роки незалежності України сформувався стереотипний образ  літньої людини, який найчастіше асоціюється з самотністю, незахищеністю, залежністю від оточуючих. Здається, що держава дбає про людей похилого віку: існує низка пільг та соціальних допомог, але в реальності, на жаль, все навпаки.


Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії намагається виправити ситуацію завдяки реалізації низки соціальних проектів. Близько десяти років діє проект «Домашня опіка», який покликаний допомогти найменш забезпеченим верствам населення долати щоденні життєві турботи. Крім того, на базі місцевого Карітасу  працює благодійна їдальня, де щодня потребуючі отримують гарячий обід. Наступним кроком стало створення центру соціальної допомоги та дозвілля для літніх людей міста Коломиї.


«В період фінансово-економічної кризи ми звернули увагу на те, що для малозабезпечених та літніх людей питання зовнішнього вигляду, зокрема чистоти одягу та особистої гігієни різко загострилося, - розповіла Наталя Григорчук. – Для розширення спектру послуг, які надає коломийський Карітас ми вирішили реалізувати даний проект.


Проект розрахований на півроку. За цей час ми сподіваємося, що допоможемо вирішити деякі побутові проблеми потребуючих людей. Окрім того, проект дасть змогу людям похилого віку не тільки отримати підтримку та допомогу, але і ресоціалізувати їх в суспільстві. Вони зможуть відчути свою значимість, і поділитися своїми знаннями та досвідом з дітьми, які теж щоденно бувають в приміщенні Карітасу».


З травня велися ремонтні роботи в приміщенні Карітасу на першому поверсі. В результаті цього  зараз там знаходиться пральня з двома пральними машинами та двома сушильними машинами,  сучасний санвузол з душовою кабінкою та кімната відпочинку, де люди зможуть вести дискусії чи переглядати фільм. Вже є перші відвідувачі, які були приємно здивовані такими зручностями.

 

Повідомила Надія Чорна