//

Кардинал Вальтер Каспер заявив, що він ніколи не був противником целібату

Кардинал Вальтер Каспер, який з 2001 по липень 2010 р. очолював Папську Раду із сприяння християнській єдності, заявив португальському інформаційному агентству «Ecclesia», що ніколи не закликав до відміни обов'язкового целібату для священиків. Він зробив цю заяву, коли йому нагадали, що в 1970 р. він (тоді – священик Роттенбургської єпархії в Німеччині) підписав звернення до німецького єпископату з пропозицією піддати інститут обов'язкового целібату богословському дослідженню. Серед підписантів того звернення також був священик Йозеф Ратцінгер (тоді – професор теології в Регенсбурзі), відомі богослови Карл Ранер і Отто Земмельрот, майбутній кардинал Карл Леманн.
 

 

В інтерв'ю агентству кардинал Каспер підкреслив, що його наміром тоді було «лише обговорити» проблему целібату, але не відмінити його. «Але з 1970 р. часи змінилися, – продовжив він, – і питання вже було обговорене. Питання целібату зачіпалося на трьох Синодах єпископів, на яких було вирішено підтримати цю дисципліну, і сам я вважаю, що целібат корисний для Церкви».
 

 

Кардинал Вальтер Каспер побував в Португалії цього тижня, щоб отримати почесний докторський ступінь Лісабонського католицького університету. Патріарх Лісабонський Жозе да Крус Полікарпа повідомив агентству «Ecclesia», що в своєму зверненні до університету лауреат висунув на перший план необхідність «досліджень в області культурного виміру релігії і богослів'я, як безперервного інтелектуального зусилля по осмисленню людини і реальності, що оточує її, з християнської точки зору».
 

 

За матеріалами: Сибирская католическая газета