//

Кардинал Торан: Базиліка Гробу Господнього стане мечеттю?

Якщо Єрусалим не отримає міжнародного статусу міста трьох релігій, Базиліка Гробу Господнього може стати мечеттю – попереджає кардинал Жан-Луї Торан. На думку голови Папської Ради з міжрелігійного діалогу і колишнього глави ватиканської дипломатії, ісламізація християнських культових місць є можливою. Достатньо того, що частина Єрусалиму буде доєднана до палестинської держави, і що певна група мусульманських фундаменталістів захоче мати мечеть саме тут, в цьому місці, де перебуває гріб Христа – сказав кардинал Торан, апелюючи до прийняття статусу Святого Міста в мирних перемовинах. До тепер про це не згадали ні у Вашингтоні, ні в Єрусалимі – наголошує французький кардинал.

 

Глава ватиканської дикастерії взяв участь у дводенному конгресі про християн в арабських країнах. У Римі його організувало посольство Франції при Ватикані. Тут обговорювали становище тих, хто вірить у Христа, у зв'язку з радикальною ісламізацією, яка цього року обійняла такі країни, як Єгипет, Туніс, Лівія, Марокко, Сирія та Ємен.

 

Попри гарантії, які дали Церквам ісламські групи, християни почуваються в меншій безпеці, а іноді навіть побоюються, що стануть жертвами масового геноциду. Про це позавчора в Римі говорили представники місцевих спільнот. Вони з жалем визнали, що почуваються, наче їх зрадили  західні країни, які нейтральною позицією приховують своє боягузтво. Як заявили на конференції в Римі, конкретним наслідком так званої арабської весни є збільшення міграції християн. За останні місяці з Єгипту втекло від 30 до 40 тисяч коптів.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie