//

Кардинал Тальє: від корупції Церкву очистить Євангеліє, сміливість, відкритість і Дух Господній

 Кардинал Луїс Антоніо Тальє вважає, що Церква, як людська установа, "має багато досвіду, спокус і гріхів". Саме це, на думку єрарха, має на увазі Папа Франциск, коли говорить про "корупцію". "Ми повинні визнати, що ці речі є і в Церкві, і не з учорашнього дня", − заявив кардинал. Але він нагадав, що Церкву завжди очищали і очищають "Євангеліє, сміливість, відкритість і Дух Господній". 56-річний Архиєпископ Маніли, який перебуває зараз із візитом у Римі, нагадав, що "ми живемо у світі, де корупція присутня в політиці та в суспільстві", і нічого дивного, що "навіть у Церкві є така спокуса".


Він назвав актом мужності "визнати, що хвороба є в серцях людей, в суспільстві та, на жаль, в Церкві". І Папа Франциск має таку мужність, зауважив кардинал і додав, що це не мужність авантюриста, "який хоче реалізувати амбіції", але довіра до Бога, "котра здобуває перемогу над злом і гріхом світу". "Корупція є спокусою, яка продовжує заперечувати тріумф Бога", − вважає  філіппінський єрарх.


В інтерв'ю "Corriere della Sera" кардинал висловив підтримку ідеї "інтернаціоналізації" Римської курії, але наголосив, що для цього важливо не тільки присутність у ній людей з багатьох країн, але і їхня "ментальна відкритість". З іншого боку, окремі Церкви, зауважив єрарх, не повинні боятися висловлюватися або мати комплекс неповноцінності, оскільки Католицька Церква не буде повною без голосу Азії або Африки.


Кардинал вважає, що Папа Франциск буде мати опір з різних сторін. "Той, хто перебуває між владою і вигодою, відхиляє зміни − сказав Архиєпископ Маніли, − але Франциск має велику мужність. Це мужність, яка в Євангелії належить найскромнішими і бідним, що сподіваються на краще майбутнє, але не для себе, а для інших", − додав філіппінський єрарх.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va