//

Кардинал Тарксон про нові форми несправедливості в світі

Мільярд осіб в світі терпить з приводу голоду – нагадав кардинал Пітер Тарксон. Ватиканське видання «L’Osservatore Romano» попросило його, як голову Папської ради справедливості і миру, підсумувати діяльність дикастерії за минулий рік. Кардинал також представив найважливіші загрози, з якими розпочинається на світі друга декада ХХІ століття.

 

«Проблема голоду у світі є скандалом, хоча її можна вирішити багатьма способами. Забивають цілі стада рогатої худоби, щоб не допустити зниження цін на м’ясо. Утворюють монополії, щоб не поділитися зерном рослин, які можуть годувати інших. Світ викидає в сміття споживчі продукти, якими при солідарності і стриманні егоїзму можна було б прогодувати двохкратне населення Землі.

 

На думку африканського кардинала, як і раніше тривожним фактом є те, що між віруючими не перестає литися кров. У місцях праці, з приводу численних занедбань, вмирають робочі. Багато осіб не має батьківщини, даху над головою, щоб могти нормально жити. Кардинал Тарксон визнав також, що багато віруючих плутає душпастирство з обробкою політики. Він зазначив, що від людей Церкви вимагається ангажування в душпастирство, навіть тоді, коли вони працюють в суспільних інституціях. На думку глави Папської Ради Iustitia et Pax, якщо необхідно зайняти посаду у справах політичних, то єдиним критерієм думки має бути пастирська перспектива.

 

У відповідь на питання «l’Osservatore Romano» про африканські питання, кардинал визнав, що з великою турботою спостерігає деякі явища. Він уточнює, що в черговий раз доходить до спроб нав'язування жителям Чорного Континенту нових форм економічного рабовласництва і сучасних форм залежності. Міжнародні концерни пробують в Африці примушувати селян закуповувати зерно, що генетично модифікується, хоч земля досить родюча, щоб користуватися власним зерном. На думку ватиканського єрарха, в тій політиці видно чітко, що більше йдеться про нову економічну залежність африканських селян від постачальників зерна з-за кордону. З другого боку, безумовно експлуатується місцева сировина, залишаючи спустошені землі і ліси, на яких протягом століть ніщо не виросте, також генетично виправленого.

 

Його також дивує питання трактування Африки фармацевтичними концернами, які не забезпечують хворих на СНІД сучасними і ефективними антиретровірусними ліками. Чому африканцям завжди повторюють про потребу профілактичних засобів, а не забезпечують хворих сучасними ліками? – додав глава Папської Ради „Iustitia et Pax”.

За матеріалами: www.radiovaticana.org