//

Кардинал Равазі: поезія і молитва зустрічаються в містиці

 13 грудня в посольстві Іспанії при Святому Престолі відбулася церемонія вручення Всесвітньої премії за заслуги в області містичної поезії, вищу нагороду фонду Фернандо Рьєла. Цьогорічним лауреатом стала поет з Еквадору Яміле Бетсі Нарваес Сарденас за книгу "Entre los pucheros" (Посеред келихів). Вона була обрана серед 266 авторів з 25 країн світу.

 

Кардинал Джанфранко Равазі, голова Папської ради з культури, який був присутній на врученні, зазначив, що кожна культура являє собою спробу задуматися над таємницею світобудови і людини і свідчить про трансцендентний вимір людського життя. Серце кожної культури лежить в найбільшій таємниці: таємниці Бога, нагадав слова бл. Івана Павла II єрарх. За словами голови ватиканської дикастерії, цей містичний вимір, властивий кожній культурі, досягає своєї вершини в поезії, яка є за своєю природою мовою символів і метафор. "Поезія є резонансом останніх запитань про людину і її призначення", - зазначив кардинал Равазі.

 

Єрарх вважає, що поезія має привілей оживляти в людині прагнення до Абсолюту і відроджувати спрагу до Вічного, так як є часто відображенням Вічного Слова. "Поезія і молитва тісно переплітаються між собою на вузькій межі містики. Кардинал звернувся до образної мови. Спектр молитви, так як і поезії, якщо вона справжня, представляє дві крайності кольорів, - зазначив він - темно-фіолетового, який представляє гіркі молитви Йова і багатьох псалмів - третя частина яких є молитвами плачу - і червоного кольору радості і захоплення Богом -Спасителем, невимовною таємницею любові ".

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va