//

Кардинал Равазі: необхідно відновити зв'язок між музикою і вірою

"Відновити зв'язок між сучасною музикою і літургією, щоб дати нове дихання відносинам, завдяки яким в минулому були створені безсмертні шедеври", - сказав під час відкриття конгресу під назвою "Музика і віра" голова Папської ради в справах культури кардинал Джанфранко Равазі. Форум, в якому беруть участь багато сучасних композиторів з усього світу, відкрився 10 вересня в італійській Перуджі.

 

В інтерв'ю  Радіо Ватикану єрарх зазначив, що завдяки відносинам між вірою і музикою з'явилися справжні шедеври.

 

"Протягом майже двох тисячоліть, музика та віра завжди взаємодіяли між собою: можна згадати численні псалми, св. Літургії, григоріанський хорал, гімни та інші твори. Ці відносини, однак, сьогодні певною мірою зупинилися, бо дуже часто сучасні музичні твори не відповідають тій висоті, яку вони повинні передавати. З іншого боку, існує музика, яка є дуже далекою від будь-якого діалогу з вірою. Важливо відновити глибокий зв'язок, який об'єднує і пов'язує між собою ці дві "сестри".

 

Говорячи про сучасну духовну музику кардинал Равазі виділив три її рівні: перший, це вся сучасна музика, в якій присутні духовні мотиви. Це можуть бути твори Де Андре, американця Леонарда Коуена, а також сучасних італійських виконавців Векіоні, Бальоні. Другий рівень, на думку кардинала, представлений творами сакральної музики, яка може бути і концертною. Це музика, в якій використовуються біблійні тексти і теми. Нарешті, третій рівень, найскладніший - це літургійна музика. "Твори такого рівня повинні передавати значення обрядів, бути їх вираженням", - сказав кардинал Равазі.

 

За матеріалами: Ватыканскае радые