//

Кардинал Пупар про християнське насліддя Європи

Європейська ідентичність є незрозумілою без християнства. На це вказав кардинал Поль Пупар під час виступу у Французькому Інституті Парижу з нагоди сторіччя наукового часопису, який присвячений діяльності Церкви у Франції (Revue d'histoire de l'Église de France).

 

Емеритований глава Папських Рад культури та міжрелігійного діалогу сказав між іншим: «Для романських, германських англосакських і слов’янських народів процес формування їх як європейських йшов в парі з євангелізацією ».

 

Таким чином, в християнстві знаходиться спільне коріння Старого Континенту, його душі, культури, динаміки, вартостей. Насправді батьками – засновниками Європи були великі святі: Франциск Асижський, Тереза Авільська, Тереза з Лізьє, Тома Аквінський, Кирило і Методій і то їх насліддям ми є тепер.
 

 

Як ствердив кардинал Пупар, це насліддя є євангелічним і глибоко людським. Воно несе пошанування життя і свободи людини, прагнення справедливості, миру і розвитку, турботи про сім’ю. Завдяки йому людина перевершує сама себе, а одночасно знаходить сталу точку відліку навіть в такому нечувано широкому світі як наш. Знаком цього є людська туга за надією сильнішою, ніж та, яку пропонує сучасність і її досягнення.

 

«Політичні та економічні поділи країн Європи не можуть затулити їх спільної ідентичності. У ході історії Європа збагачувалася різновидністю традицій, славними і болючими досвідами, і так нагромадила єдине в своєму роді насліддя мудрості, знання, права, мистецтва і техніки. Коріння цього насліддя лежить в землі переораній духовністю, особливо християнською і багатовіковим гуманізмом».

 

За матеріалами: Radio Watykanskie