//

Кардинал про інциденти в Харбіні та Шанхаї

Реагуючи на нещодавні єпископські свячення в китайських Харбіні та Шанхаї, кардинал Джон Тонг Хон, Архиєпископ Гонконгу, заявив, що тільки через налагодження діалогу між Апостольським Престолом і Пекіном можна вирішити існуючу кризу.

 

У Харбіні було уділено єпископські свячення без згоди Святого Престолу, а в Шанхаї влада намагалася перешкодити рукоположенню єпископа-помічника, який отримав папський мандат, через присутність серед тих, хто висвячував, єпископа, не визнаного Святим Престолом. Їх план був зірваний, оскільки новопризначений єпископ Ма Даквін не погодився на покладання рук невизнаного єрарха і публічно заявив про свій вихід з китайської провладної Католицької Патріотичної Асоціації. З тих пір він не з'являється на публіці і знаходиться під жорстким контролем влади. Кардинал Тонг сказав, що "з захопленням і мужністю" сприймає вчинок єпископа Даквіна.

 

Єрарх впевнений, що Китай досягне успіху в соціальній гармонії, коли уряд почне поважати права людини і релігії. В іншому випадку, за його словами, міжнародний імідж країни буде залишатися низьким.

 

Тиск з боку китайської влади на єпархію Шанхая після єпископського рукоположення 7 липня триває. 16 липня сім місцевих священиків і дві монахині були викликані міською владою для допитів, які тривали до восьми годин. "Духовні особи були позбавлені їжі та відпочинку, ми хвилюємося з приводу їх фізичного та психічного здоров'я", заявило анонімне джерело католицькому агентству "Ucanews".

 

За матеріалами: radiovaticana.org