//

Кардинал Полікарпу: масонські ложі диктують урядам політику

Архиєпископ Лісабону, кардинал Жозе да Круж Полікарпу, під час проповіді у санктуарії Богородиці Фатімської скритикував вплив масонів на національну та міжнародну політику.


«Вільні масони мають безпосередній вплив на політику»,– заявив кардинал Полікарпу. Він висловив гостру критику стосовно тієї влади, яку масони мають над національною та міжнародною політикою.


Як зазначає один із авторів порталу Vatican Insider, Джакомо Галеацці, така заява кардинала не є дивною. Відповідно до Вчительського Уряду Католицької Церкви, вирішальною датою стосовно цього поняття було 26 листопада 1983 року. Саме цього дня Конгрегація доктрини віри видала заяву щодо масонських товариств.


Від самого початку негативне ставлення Церкви до масонів було мотивоване багатьма практичними і доктринальними причинами. Церква не лише вважала, що діяльність масонів є руйнівною для Неї, але і Вчительський Уряд Католицької Церкви звинувачував вільних масонів у тому, що їх філософські та моральні ідеї цілком суперечать католицькій доктрині (про це особливо наголошується у енцикліці папи Льва ХІІІ «Humanum Genus» від 20 квітня 1884 р.).


У листі до італійського народу ще 8 грудня 1892 року папа Лев ХІІІ писав: «Пам’ятаймо, що християнство і масонерія – несумісні. Приєднатись до одного з них означає відмовитись від іншого».