//

Кардинал Нагіб: католики Єгипту дуже зацікавлені, щоб в країні був встановлений правовий лад

У "Зустрічі за мир між народами", яка проходить упродовж цього тижня в Ріміні, бере участь Олександрійський Патріарх єгипетських коптів Антоніос Нагіб. Єрарх розповів, що в політичних змінах, які відбуваються зараз в Єгипті, дуже активну участь бере католицька меншість. Нагіб наголосив, що "католики дуже зацікавлені, щоб в країні після диктаторського режиму, який був заснований на брехні та корупції, був встановлений правовий лад, не схожий на іранську теократію і західний секуляризм". Однак єрарх звертає увагу на те, що, на жаль, більшість населення мовчазно підтримує екстремістів, які мають можливість перемогти на майбутніх виборах.

 

Говорячи про діалог між християнами і мусульманами в Єгипті, кардинал Антоніос Нагіб зазначив, що християнська делегація запропонувала співпрацю новопризначеному ректорові богословського інституту Аль-Азгар і отримала позитивну відповідь. "Зараз ми провадимо спільну роботу, щоб здійснити заклик ректора Аль-Азгар про потребу побудови світської держави, в якій не буде протистояння Богові та релігійним цінностям.

 

На думку Патріарха, Європа і США не можуть бути прикладом для мусульманської країни. "Відокремлення релігії від держави на Заході досягло такого ступеня, який Папа Бенедикт ХVI назвав диктатурою волі. Ми також не можемо брати приклад з Туреччини, де держава перешкоджає діяльності Католицької Церкви та інших релігійних спільнот", – зазначив єрарх.

 

"Ми працюємо над сучасною державою, в основі якої буде не релігійна приналежність, але закон, громадянство, рівність і свобода, яку буде контролювати закон. Ми хочемо побудувати таку державу, в якій не будуть відмовлятися від релігійних цінностей, але кожен буде мати право сповідувати свою віру, – сказав кардинал Нагіб.

 

Єрарх зазначив також, що вплив католицької меншості на життя в Єгипті є дуже великим. "Католицька Церква має найкращі школи в країні, в яких значна частина мусульманської еліти здобуває освіту. Церква багато робить у сфері благодійності. Наша екуменічна і міжрелігійна відкритість робить нашу присутність в суспільстві особливо цінною", – наголосив Патріарх Нагіб.


За матеріалами Ватыканскае радыё