//

Кардинал Маркс закликав Європу змінити спосіб життя

Переосмислити європейську модель розвитку та активізувати зусилля у галузях освіти, науки і досліджень, закликав у Брюсселі кардинал Рейнхард Маркс.

 

Глава Конференції єпископів Європейського Співтовариства (COMECE) вчора виступив під час дискусії на тему: «Нобелівська премія миру – пробудження для громадян Європи?».

 

За словами кардинала Маркса, ми є свідками проблем європейської моделі розвитку, наш континент в умовах нинішньої кризи часто розглядають як хворий. В умовах багатьох конфліктів навколо скорочення природних запасів, продуктів, води, родючої землі і чистого повітря, у Європи є шанс взяти на себе ініціативу, пропонуючи «модель зростання, яка захищає природні ресурси». Проте найперше – Європа мусить переосмислити свій спосіб життя «і переглянути критерії достатку», – сказав митрополит Фрайзінга і Мюнхена.

 

Президент COMECE вважає, що одним з елементів, необхідних для процесу відновлення в Європі, є «зміцнення зусиль для підтримки освіти, підготовки кадрів і наукових досліджень». Кардинал закликав до критичної дискусії про те, чи справді «сьогодні так важко в Європі виділяти більше коштів, приватних і державних, на освіту». На додаток до економічних і соціальних проблем кардинал Маркс також торкнувся політичних та моральних аспектів кризи в Європі. Він закликав громадян ЄС повірити в успіх «спільного майбутнього», тому що зараз бракує сил, щоб «дотримати слова». Про це свідчить і високий відсоток розлучень, і значна кількість нереалізованих політичних домовленостей та угод.

 

Щоби Європа стала «успішним проектом», треба взяти за приклад Другий Ватиканський Собор, тобто: як і Отці Собору, сучасні європейські політики мають дбати, щоб їхні наміри були зрозумілими, щоб громадяни ЄС не почувалися відкиненими. До того ж, Європейський континент повинен бути гостинним, «вільним і відкритим для решти світу».

 

Католицька Церква хоче зробити свій внесок у «послідовну реалізацію європейської перспективи», – заявив президент COMECE. Як приклад, він навів «європеїзацію» благодійної діяльності. «Європа без внеску християнства немислима», – сказав кардинал Маркс. Єрарх висловив сподівання, що до наступних виборів до Європейського парламенту робоча група політиків, богословів і мирян розробить документ, присвячений християнським джерелам в Європі.

 

Згадуючи про те, що Папа Бенедикт XVI проголосив цей рік Роком Віри, кардинал Маркс запропонував, щоб члени COMECE заохочували в своїх країнах до «молитовних обіцянок». А монаші згромадження і чини закликав до «систематичних молитов за Європу».

 

За матеріалами ekai.pl