//

Кардинал Леманн про святу Хільдеґарду Бінґенську: приклад відважної віри

«Свята, глибока і незручна харизма». Цій темі в минулу суботу була присвячена тривала і полум'яна промова єпископа Майнца кардинала Карла Леманна, проголошена на конференції в посольстві Федеративної Республіки Німеччини в Ватикані. Зустріч була приурочена до проголошення святої Гільдеґарди Бінґенської Вчителем Церкви.

 

«Впродовж майже двох тисяч років почесний титул Учителя Церкви належав тільки чоловікам», - сказав кардинал, відзначаючи, що після Другого Ватиканського собору був здійснений несподіваний поворот: з 1970 року по сьогоднішній день Вчителями Церкви були проголошені чотири жінки. 27 вересня 1970 нею стала св. Тереза Авільська, 4 жовтня 1970 р. - св. Катерина Сієнська, - обидві проголошені Папою Павлом VI. 19 жовтня 1997 Папа Іван Павло II проголосив Учителем Церкви св. Терезу з Лізьє. Тепер цей список доповнила свята Хільдеґарда Бінґенська.

 

Кардинал Леманн нагадав про ключові моменти життя святої, особливо її багатогранну справу євангелізації, яка виростала з багатої духовності та неабиякого інтелекту талановитої настоятельки монастиря Рупертсберг в долині Рейну.

 

«Сьогодні, - сказав єпископ Майнца, - свята Хільдеґарда постає перед нами у всій своїй універсальності. Нас приваблює її щира увага до цілющих сил Творіння, різнобічний творчий талант, але перш за все - полум'яна проповідь віри. Ми відчуваємо безпосередню духовну близькість цієї жінки, яка безстрашно і без всякої наївності любила Христа в Його Церкві ».

 

«Більше того, - зазначив кардинал Леманн, - завдяки містичному зіткненню з таємницею Бога свята могла вільно і відважно дати своїй епосі необхідне слово. В умовах кризи сучасної людини, що стоїть перед нами свята Гільдеґарда Бінґенська  все ще може сказати нам багато важливого ».

 

За матеріалами ru.radiovaticana.va