//

Кардинал Кох: єдність Церкви не є ілюзією

Єдність послідовників Христа, за яку молився Він сам, не може розглядатися, навіть в найменшому ступені, як якась ілюзія, вважає кардинал Курт Кох, голова Папської ради сприяння християнській єдності.

 

Єрарх 10 грудня брав участь у конференції в Папському Латеранському університеті на тему: "Єдність - ілюзія чи обітниця?». У своєму виступі ватиканський єрарх звернув увагу на труднощі на шляху до єдності. За його словами, іноді самі християни вважають, що будь-які пошуки єдності, навіть через екуменічний діалог, є підозрілими, а сама єдність розглядається деякими з них, як толерантне визнання різноманітності, що, на думку прихильників цієї ідеї, вже досягнута, звернув увагу глава ватиканської дикастерії.

 

Для кардинала Коха основна проблема екуменічного руху полягає в полишенні його мети в останні десятиліття, перш за все з боку деяких Церков і громад, породжених Реформацією. "Ми поступово відійшли від первісної мети видимої єдності в спільній вірі, в таїнствах і церковному служінні, на користь постулату взаємного визнання різноманітних спільнот як Церков, і,  всього, що з цим пов'язано, як частини єдиної Церкви Ісуса Христа", - звернув увагу кардинал Кох. Він нагадав, що видима єдність Церкви не може бути простою сумою різних спільнот. Для Католицької Церкви, уточнив єрарх, "оригінальною моделлю" екуменічної єдності є Пресвята Трійця.

 

На закінчення голова Папської ради нагадав слова кардинала Ратцінгера, який свого часу сказав, що "справжньою метою екуменізму є перетворення численності конфесійних церков в численність окремих Церков, які, маючи формальні відмінності, є по-справжньому єдиною Церквою »

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va