//

Кардинал Кох про складний діалог із православ’ям

Про проблеми богословського католицько-православного діалогу у інтерв’ю для агенції SIR говорив кардинал Курт Кох. В основному мова йшла про Міжнародну змішану комісію у справах діалогу між Католицькою Церквою та 15-ма православними Церквами.


Глава Папської Ради сприяння єдності християн визнає, що «двосторонні відносини із Константинополем є дуже добрими, а з Москвою значно покращились». А щодо «Міжнародної змішаної комісії у справах діалогу між Католицькою Церквою та 15-ма православними Церквами, мусимо щиро сказати, що ми дійшли до дуже важкої ситуації».


Після зустрічі у Равенні в 2007 році, коли було прийнято рішення провести історичне дослідження способів виконання папського примату у першому тисячолітті, «ми вважали, що зробили дуже важливий крок, але православні не захотіли продовжувати цю справу». Кардинал Кох висловив жаль стосовно того, що Комісії не вдалося випрацювати текст стосовно ролі папи у спілкуванні Церкви у першому тисячолітті, який можна було б представити на найближчому пленарному зібранні наступного року.


За словами глави Папської Ради, «причини цього сповільнення слід шукати у факті, що православні Церкви стоять перед великим викликом, яким є Всеправославний Собор». Тому важливі екуменічні рішення «залежать від успіху цього Собору».


Стосовно діалогу із Церквами, що виросли з Реформації, кардинал Курт Кох зазначив, що серед них існує «великий поділ». Він також з жалем сказав, що багато Церков і спільнот, що виникли на основі Реформації, вже не вважають за свою мету єдність у вірі, таїнства та душпастирську опіку, однак сприймають єдність як суму усіх Церков. «Ми, католики, не можемо прийняти це бачення»,– зазначив кардинал Кох.


За матеріалами wiara.pl