//

Кардинал Кох про лефевристів, лютеран і зустріч Папи з Патріархом

Швейцарський кардинал Курт Кох прокоментував останні заяви Братства св. Пія X щодо прийняття з їх боку документів II Ватиканського Собору. Глава Папської Ради сприяння єдності християн сказав, що хоча існують формальні відмінності між статусом різного типу текстів - конституціями, декретами і деклараціями, існує лише невелика різниця з точки зору їх змісту. Наприклад, Декрет про екуменізм має свою доктринальну основу в Конституції про Церкву в сучасному світі. Екуменічний рух, один із пунктів критики лефевристів, повинен залишатися центральною темою Церкви, підкреслив кардинал Кох в інтерв'ю агентству "Kathpress". Папська Рада, якою він керує, була створена для двох цілей: відновити Церкву і відновити єдність християн. Це було "у фокусі всього Собору", нагадав єрарх. Тема екуменізму не є другорядним питанням, якимось додатком, "але центральною темою Собору. Тому вона повинна залишатися центральною темою для Церкви сьогодні",– вважає швейцарський кардинал.

 

На думку кардинала Коха, кажучи, що Собор зробив помилку, Братство св. Пія X стає чимось на зразок Мартіна Лютера. "Твердження, що Собори можуть помилятися, сходить до особистості саме Лютера", - нагадав єрарх. "Тому традиціоналісти повинні запитати себе про своє місце і становище", - додав він.

 

Глава Папської Ради сприяння єдності християн торкнувся також теми спільної заяви Святого Престолу та Всесвітньої лютеранської федерації з нагоди святкування ювілею Реформації в 2017 році. Єрарх повідомив, що праця зараз перебуває на хорошій стадії. Обидві сторони повинні розглянути те, що вони могли б сказати разом з цього приводу. Він висловив надію, що запропонований текст "може бути схвалений обома сторонами".

 

Не оминув ватиканський єрарх і теми зустрічі Папи з Патріархом. "Відносини між двома Церквами в останні роки позитивно розвиваються", - заявив кардинал Кох. На питання про призначення дати зустрічі, єрарх сказав: "Москва дала мені чіткий сигнал, що наразі не має бажання говорити про дати".

 

Висока оцінка католицько-православних стосунків, яку дав Кіріл І під час недавньої зустрічі з прем'єром Італії Маріо Монті, за словами кардинала Коха, дає право сподіватися, що "є хороші кроки, які можуть призвести навіть до зустрічі між Папою і Патріархом".


За матеріалами radiovaticana.org