//

Кардинал Кох: переговори православно-католицької комісії зайшли у глухий кут

Християнські Церкви щодо етичних питаннях, нарешті, повинні говорити в один голос, – зауважив кардинал Курт Кох, глава Папської ради сприяння християнській єдності. Як повідомляє Радіо Ватикану, він є основним доповідачем великої міжнародної екуменічної зустрічі в Інсбруку, яка триватиме до 15 лютого. У бесіді з католицьким агентством "Kathpress" єрарх назвав необхідністю для Церков виступати з єдиною думкою в таких важливих сферах, як дослідження на стовбурових клітинах, аборти і евтаназія; те саме стосується шлюбу та сім'ї, а також явища гомосексуалізму.


На думку кардинала, сьогодні в екуменічному діалозі важливо поєднати етику і віру, адже розбіжності між Церквами стосуються в основному питань образу людини. Тому слід розвивати "загальну християнську антропологію". Це одна з найважливіших задач екуменічного руху.


Кардинал Кох висловився також про стан діалогу з Православними Церквами. Сьогодні на порядку денному найгострішим питанням тут є позиція Єпископа Риму. Переговори офіційної православно-католицької комісії недавно зайшли у глухий кут. Останнє пленарне засідання спільної комісії відбулося у вересні 2010 року у Відні та було присвячене саме ролі Єпископа Риму в єдності Церкви у першому тисячолітті. У Відні не було досягнуто згоди щодо підписання спільного документа. Православна сторона повідомила також, що шукати надалі згоди з цього історичного питання не має сенсу. Ватиканський єрарх, однак, сподівається на продовження діалогу у цьому напрямку.


На думку кардинала, сприяння християнській єдності – це не хобі для обраних, а обов'язок для всіх охрещених.