//

Кардинал Йозеф Ратцінгер про теракти 11 вересня

11 вересня у багатьох країнах світу відбудуться пам'ятні заходи, пов'язані з 10-ю річницею трагедії, що сталася в США. Цього дня, в результаті терористичних атак в Нью-Йорку і Вашингтоні, загинули тисячі мирних громадян. За кілька днів після терактів, 13 вересня, вийшла книга кардинала Йозефа Ратцінгера "Бог і світ. Бути християнами в новому тисячолітті". Після її презентації майбутній Папа зазначав, що якби його книжка вийшла пізніше, він би помістив в ній главу про те, що насильство в ім'я Бога знову став проблемою людства. "Якщо атаки здійснюються в ім'я Бога, релігія використовується для власних цілей, релігія стає політизованою і підпорядкованою владі", – говорив кардинал Ратцінгер. Майбутній Понтифік зазначав, що релігія є Божим даром і нею не можна маніпулювати.

 

Відповідаючи на питання про проблему справедливої війни, кардинал Ратцінгер говорив, що при підготовці Катехизму найважчими були саме питання про смертну кару і справедливу війну.

 

"Я хочу сказати, що згідно з великою християнською традицією не можна не зважати на те, що в грішному світі існує агресія зла, яка загрожує знищити не тільки багато цінностей, але навіть образ самої людини. У такому випадку захищатися і захищати ближнього є обов'язком. Наприклад, батько має обов'язок захищати своїх дітей, життя людей за яких він відповідає, звичайно, застосовуючи пропорційну загрозі силу. Отже, проблему справедливої війни можна позначити через два параметри: перший – коли йдеться про по-справжньому єдину можливість захистити людське життя і людські цінності, другий – завжди застосовувати пропорційні засоби необхідні для захисту, і при цьому жорстко дотримуватися права. У час такої війни мають поважати людину і її права".

 

Папа зазначав, якщо людину поранили дуже глибоко, прощення стає дуже важким, але вона має перемогти агресію, очиститися внутрішньо і вибачити. "У такому сенсі прощення є благодаттю, через яку людина, очищена і оновлена, стає людянішою", – говорив кардинал Йозеф Ратцінгер.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё