//

Кардинал Філоні про взаємини з Китаєм: Єпископ не є політичним діячем

 Кардинал Фернандо Філоні, префект Конгрегації Євангелізації Народів, в інтерв'ю італійському журналу "30 Giorni" торкнувся теми взаємин між Святим Престолом і владою Китаю. Єрарх переконаний, що поділи, які існують серед католиків азіатської країни, "не є результатом церковних подій, але історичних і політичних обставин". "Треба було допомогти Церкві в Китаї як такій, яку ми називаємо підпільною, так і тій, що ми неправильно називаємо патріотичною", – зізнався кардинал.

 

Префект Конгрегації пояснив позицію щодо єпископських призначень. Китайський уряд має відкинути помилкову думку, згідно з якою єпископ є чиновником, вважає кардинал Філоні. Щодо кандидатів на єпископів застосовуються різні критерії. "Те, що ми беремо до уваги скрізь, не тільки в Китаї, – це те, щоб єпископи були хорошими єпископами, гідними служіння, яке покладається на них", – повідомив глава ватиканської дикастерії.

 

Єрарх пояснив, що кожен єпископ є громадянином своєї країни і має бути лояльним до своєї батьківщини. "Як від наступників апостолів, від єпископів вимагається вірності навчанню Церкви у всьому. Це не наказ Папи", – наголосив єрарх, додавши, що цього хочуть насамперед віряни, оскільки саме вони оцінюють своїх єпископів.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org